Evoluția epidemiologică în contextul COVID-19 în România i-a alertat pe vecinii europeni, care au impus restricții pentru cetățenii români, potrivit b1.ro
Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Muntenegru, Norvegia, Țările de Jos, Marea Britanie, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria se numără printre statele care au adoptat noi măsuri, informează site-ul Ministerul Afacerilor Externe.
Ce trebuie să știi dacă vrei să călătorești în Grecia
Autoritățile din Grecia au informat că toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata Promachonas, în scop turistic, sunt obligați să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate).
Începând cu 1 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul elen în scop turistic se face doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Grecia), în timp ce pentru celelalte categorii de călătorii esențiale (serviciu, afaceri, studii, scopuri medicale, etc.), traficul se poate desfășura prin orice punct de frontieră (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni). Persoanele care doresc să intre pe teritoriul Greciei au obligația de a prezenta codul QR, primit în urma completării formularului electronic (Passenger Locator Form).
Ieșirea de pe teritoriul Greciei se poate efectua, în prezent, prin următoarele puncte de frontieră terestră, cu mențiunea că ultimele două pot fi închise în orice moment fără preaviz: Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria), Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria), Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord).
Mai multe informații despre procedura, respectiv toate documentele necesare pentru accesul în Grecia se găsesc aici.
Austria
Începând cu data de 9 iulie, ora 00.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile de la data emiterii și documente care justifică prezența pe teritoriul austriac, în funcție de caz (domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / dovada cazare hotel/ orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc).
În lipsa certificatului medical, persoanele respective sunt obligate să se supună timp de 14 zile unei carantine la domiciliu sau hotel, imediat după intrarea în Austria.
Belgia
Cetățenii care intră din România în Regatul Belgiei trebuie să completeze formularul Public Health Passengers Locator Form. În acest moment nu există restricții de acces pe teritoriul belgian pentru călătorii care vin din România.
Cehia
Începând cu 20.07.2020, ora 00:00, cetățenii din Bulgaria, România, Portugalia care sosesc în Republica Cehă în scop lucrativ, după o ședere de cel puțin 12 ore în ultimele 14 zile în statele lor, trebuie să prezinte angajatorului, pentru a li se permite accesul în unitățile și la locurile de muncă din Cehia, rezultatul negativ al unui test PCR pentru COVID-19, nu mai vechi de 4 zile.
Testarea PCR trebuie realizată în Republica Cehă. Lucrătorului nu îi este permisă intrarea la locul de muncă fără prezentarea rezultatului testării.
Această măsură nu se aplică cetățenilor din aceste țări care călătoresc în Cehia în scop turistic, educațional sau pentru tranzit.
Cipru
Măsura de plasare efectivă a României în categoria C, anunțată la 20 iulie, a intrat în vigoare la data de 23 iulie.
Conform noilor măsuri, accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis cetățenilor care vin din statele incluse în categoria C, după cum urmează:
– cetățeni ciprioți și cetățeni străini cu rezidență legală în Cipru (cu condiția ca aceștia să aibă asupra lor atestatul de rezidență, respectiv foaia galbenă);
– alte categorii de persoane care provin din state încadrate la categoria C doar cu condiția obținerii unui permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Cererile vor fi transmise prin intermediul poștei electronice la e-mail-ul: covid19@crmd.moi.gov.cy.
Estonia
Cetățenii provenind din state UE în care incidența de infectare cu noul coronavirus, în ultimele două săptămâni, este mai mare de 16 la 100.000 de locuitori, vor fi obligați la autoizolare timp de 14 zile, menținându-se astfel decizia, care a fost emisă pentru perioada 6-12 iulie a.c. și, ulterior, pentru 13-19 iulie a.c..
Pentru perioada 19-26 iulie a.c., cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la măsura autoizolării timp de 14 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Bulgaria, Croația, Islanda, Luxemburg, Portugalia, România (37.7/100.000), San Marino, Suedia, deoarece rata de infectare în aceste state depășește pragul de 16/100.000.
Finlanda
Restricțiile la intrarea în Republica Finlanda au fost parțial ridicate, parțial modificate și parțial extinse în conformitate cu decizia Guvernului, pe baza valorilor limită stabilite de autoritățile medicale, începând de luni, 13 iulie 2020. Restricțiile sunt valabile până la 11 august 2020. Guvernul va revizui deciziile privind restricțiile odată la două săptămâni și va lua noi decizii dacă este necesar. Prin urmare, toate modificările ulterioare vor intra în vigoare începând cu 27 iulie 2020.
Restricțiile la intrare continuă în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și Bulgaria, Croația, România și Regatul Unit, precum și Monaco, cu restricții similare ca la frontierele interne, aflate în vigoare până la data de 11 august 2020.
Irlanda
În prezent, nu există restricții de intrare în Irlanda. Cu toate acestea, autoritățile irlandeze impun obligativitatea pentru toți cetățenii care sosesc în Irlanda să completeze un formular de localizare. După intrarea în Irlanda, toți cetățenii vor trebui să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile.
Formularul de localizare – www.gov.ie/locatorform – este folosit de autoritățile irlandeze pentru monitorizarea respectării faptului că cetățenii se vor izola la adresa indicată.
Islanda
Este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda. Măsura nu se aplică rezidenților statelor membre UE/SEE, AELS, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorrei, Monaco-ului, San Marino-ului și Vaticanului. De asemenea, măsura nu se aplică rezidenților următoarelor 12 state terțe: Algeria, Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia și Uruguay.
Se aplică măsura de carantină obligatorie/izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cei care intră în țară. Călătorii care doresc să evite carantina obligatorie/izolarea la domiciliu și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale pot opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19. Fiecare testare costă 11.000 ISK (aprox. 70 EUR), dacă este solicitată și achitată la punctul de trecere a frontierei și 9.000 ISK (aprox. 57 EUR), dacă este solicitată și achitată online, în avans (cu cel puțin 24h înainte de efectuarea călătoriei).
Pasagerii care sosesc în afara programului de lucru, cu un zbor necomercial, pot solicita să fie testați pe loc contra sumei de 30.000 ISK (aprox. 191 EUR). De asemenea, anterior efectuării călătoriei în Islanda, călătorii trebuie să completeze un formular electronic de pre-înregistrare, disponibil la https://heimkoma.covid.is/, iar la sosirea în Islanda este de preferat să descarce aplicația de monitorizare a transmiterii infecțiilor Rakning C-19, disponibilă la https://www.covid.is/app/en.
Italia
Începând cu 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere conform formularului care poate fi descărcat aici.
Letonia
În Letonia se menține obligația persoanelor de a se autoizola o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia până pe 23 iulie 2020, pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Suedia, Luxemburg, Portugalia, San Marino, Bulgaria, România, Croația, Andorra, Islanda și Spania.
Lituania
Rezidenții din Croația, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Bulgaria și ROMÂNIA nu pot intra în Lituania.
Muntenegru
Începând cu 6 iulie, toate persoanele care sosesc în Muntenegru din Serbia vor fi plasate în carantină instituționalizată; această prevedere nu se aplică în cazul tranzitului prin Serbia, cu condiția ca acest tranzit să se facă în cursul aceleiași zile.
Norvegia
Din data de 15 iulie 2020 este permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu MENȚINEREA OBLIGATIVITĂȚII DE INTRARE ÎN CARANTINĂ/IZOLARE LA DOMICILIU TIMP DE 10 ZILE după sosire.
Persoanele care nu au rezidență permanentă în Norvegia trebuie să prezinte la sosire documente din care să rezulte șederea continuă, pe durata celor 10 zile, la o adresă înregistrată din Norvegia sau rezervare de cazare/aranjament de închiriere a unui spațiu (poate fi sub forma de email sau SMS, din care să rezulte cu claritate rezervarea).
Aceste cerințe sunt aplicate și persoanelor a căror ședere în Norvegia este mai scurtă de 10 zile.
Regatul Țărilor de Jos (Olanda)
Începând cu data de 9 iulie a.c., cetățenilor care se deplasează din România în Olanda le este recomandată în mod ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.
Marea Britanie și Irlanda de Nord
Cetățenii români sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. La acest moment România nu face parte din lista țărilor exceptate de la măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu.
Incălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.
Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control.
Republica Moldova
Se interzice până la data de 31 iulie 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu următoarele excepții: membri de familie ai cetățenilor RM; persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități;
persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent; membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/ misiunilor internaționale etc.
Pentru cetățenii români se recomandă utilizarea punctelor de trecere a frontierei Albița-Leușeni, Galați-Giurgiulești.
Slovacia
Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace și fără prezentarea testului negativ pentru COVID-19, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.
România este considerată ţară de risc, sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia Covid-19.
Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.
Slovenia
Tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore (sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, masă, cafea, toaletă, odihnă etc., fără a înnopta în Slovenia).
Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație; turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții. Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore.
Ungaria
Intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.
Persoanele faţă de care s-a dispus măsura izolării la domiciliu, pot solicita autorităţilor competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minim 48 h. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile.
Măsurile de restricție pentru fiecare stat în parte pot fi consultate pe larg, aici.