Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024 are loc în data de 17 martie. Este ziua care marchează începutul perioadei de post și rugăciune dinainte Învierii lui Iisus.
Anul acesta, Paștele cade pe 5 mai, iar postul începe pe 18 martie. Lăsata Secului vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri în România și este, de regulă, ziua în care se mănâncă tot felul de preparate de dulce înainte de a începe postul strict.
Postul Paștelui 2024
Postul Paștelui începe pe 18 martie 2024 și va dura 40 de zile, până pe 5 mai – Duminica Paștelui. În această perioadă, creștinii ortodocși se abțin de la carne, ouă, brânzeturi și lactate. Ei consumă în special legume, cereale, fructe și mâncăruri simple, de post.
De asemenea, latura spirituală este cea mai importantă din această perioadă. Se practică rugăciuni și întărirea legăturilor cu Dumnezeu, milostenia, smerenia și pocăință.
Citiți și FOTO. Incendiu la o casă din Bârnova
Postul Paștelui este considerat cel mai lung și riguros dintre cele patru posturi majore din cadrul anul. Dar această perioadă de 40 de zile nu este doar despre mâncare.
Pe lângă abstinența alimentară și abținerea de la plăcerile lumești, creștinii trebuie să aibă un comportament pe placul lui Dumnezeu: așadar bârfa, invidia, gândurile nefaste, răutatea, vorbele grele, toate sunt complet interzise în post. În schimb, creștinii sunt chemați să se roage, să meargă la Biserică și să se sacrifice în amintirea jertfei pe care a făcut-o pentru omenire în momentul când a fost răstignit.
Ce este Lăsata Secului
Înainte de a începe postul, există o zi în care oamenii se bucură pentru ultima oară de mâncăruri de dulce. Această zi se cheamă Lăsata Secului. Postul Paștelui este cel mai important din an, alături de postul Crăciunului.
Termenul sec din expresia Lăsata Secului vine de la a lăsa sec – adică un regim alimentar fără carne ori produse grase cum sunt cele lactate.
Lăsata Secului pentru Postul Sfintelor Paște are două etape: Duminica Înfricoșate Judecăți – când nu se mănâncă carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când nu se mănâncă brânzeturi.
Lăsată Secului de carne sau Duminica Înfricoșatei Judecăți vine cu o săptămână înainte de postul Paștelui.
Postul Paștelui este singurul care două Lăsatul SeculuI. Prima astfel de zi este pentru carne – în Duminica Înfricoșatei Judecăți, apoi Lăsatul Secului pentru ouă, pește și lactate – în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.
Această zi este foarte importantă și se sărbătorește în multe feluri, venind la pachet cu câteva tradiții și obiceiuri bine împământenite.
Când cade Paștele ortodox și catolic în următorii ani
Anul acesta, Paștele ortodox este pe 5 mai, în timp ce Paștele catolic este pe 31 martie. Iată datele acestei sărbători în următorii ani:
· Paștele ortodox
· Paștele ortodox 2025 – duminică 20 aprilie
· Paștele Ortodox 2026 – duminică 12 aprilie
· Paștele Ortodox 2027 – duminică 2 mai
· Paștele Ortodox 2028 – duminică 16 aprilie
· Paștele Ortodox 2029 – duminică 8 aprilie
· Paștele Ortodox 2030 – duminică 28 aprilie
Paștele catolic:
· Paștele Catolic 2025 – duminică 20 aprilie
· Paștele Catolic 2026 – duminică 5 aprilie
· Paștele Catolic 2027 – duminică 28 martie
· Paștele Catolic 2028 – duminică 16 aprilie
· Paștele Catolic 2029 – duminică 1 aprilie
· Paștele Catolic 2030 – duminică 21 aprilie
Citiți mai multe pe stirileprotv.ro