În cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași sunt îngrijiți 98 de pacienți cu afecțiuni virale ale aparatului respirator dintre care 22 sunt copii.
Aproape o treime din pacienții adulți se află sub tratament și îngrijire pentru gripă. Investigațiile efectuate în laboratorul de biologie moleculară al spitalului au confirmat prezența virusului gripal.
Ceilalalți pacienți au testul confirmat pentru Sars-Cov2 și viroză cu virus respirator sincițial iar comorbiditățile, vârsta sau chiar forma mai gravă dezvoltată au impus luarea deciziei de tratament în regim de spitalizare.
În rândul celor mici, din cei 22 de pacienți 13 au fost deja confirmați cu virus gripal, 5 sunt în investigații medicale iar 3 dintre ei au dezvoltat complicații precum pneumonia.
Sfărșitul de an și primele zile din anul în care abia am trecut ne confirmă faptul că traversăm un episod epidemiologic din punct de vedere al afecțiunilor virale care se poate transforma într-o epidemie.
În Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași avem toate resursele necesare, din punct de vedere al personalului, medicației, al serviiciilor necesare pentru a îngriji în cele mai bune condiții pacienții care dezvoltă aceste afecțiuni. În plus luăm toate măsurile pentru protejarea acestora.
De aceea, în următoare perioadă, începând cu data de 06.01.2023, se suspendă programul de vizită al aparținătorilor. Rudele, apropiații pot lua legătura cu persoanele dragi vorbind cu aceștia la telefonul personal iar pentru relații despre starea de sănătate a pacienților sunând la numărul de telefon al spitalului urmat de interiorul pavilionulu unde aceștia au fost internați. Știm că atât pacienții cât și aparținătorii doresc să își vadă persoanele dragi însă am luat această decizie pentru a evita răspândirea afecțiunilor virale care au un grad mare de contagiozitate.
Această măsură temporară se aplică pe fondul de risc epidemiologic determinat de creșterea accelerată a numărului de cazuri cu infecții de căi respiratării: gripă, virus respirator sincițial, Covid-19, cât și alte boli infectocontagioase.