În data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși din România sărbătoresc pe Sfântul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și ocrotitorul spiritual al țării noastre.
Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an cu cruce roșie în calendarul ortodox creștin. Această zi marchează o serie de tradiții vechi, folosite pentru a aduce noroc, bogăție și siguranță în noul an.
Ce nume se serbează de Sfântul Andrei 2024
De Sfântul Apostol Andrei, aproximativ 960.000 de români își sărbătoresc onomastica. Dintre aceștia, peste 528.000 sunt bărbați, iar restul, peste 431.000, sunt femei.
Majoritatea bărbaților poartă numele de Andrei (497.083), însă există și variante mai puțin comune precum Adi, Andi, Andreas, Andrieș sau Andru. La femei, numele cel mai des întâlnit este Andreea (344.300), urmat de Andra, Andrada și alte derivate.
Care este semnificația numelui „Andrei”
Semnificația numelui Andrei vine din greacă de la „andros”, care înseamnă curaj. Pentru vechii greci „andros” era esența puterii și a înțelepciunii. Astăzi, numele Andrei continuă să fie popular și iubit în multe țări, scrie stirileprotv.ro.
Iată ce rugăciune poate fi rostită astăzi, conform doxologia.ro
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.
Citiți și Alegeri Parlamentare 2024. S-au deschis urnele pentru românii din diaspora
Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.
Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea.
Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.”
Fii alături de noi pe Facebook