Un acord de asociere între ministerul Sănătăţii şi autorităţile ieşene, pentru construirea unui Institut de Boli Cardiovasculare în comuna Miroslava, o suburbie a municipiului Iaşi, a fost semnat, sâmbătă, la eveniment participând de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, primarul comunei Miroslava, Dan Niţă, şi managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi, prof.univ.dr. Grigore Tinică.
Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe a declarat că jumătate din cei 300 de milioane de euro estimaţi că se vor cheltui pentru construirea şi dotarea noii unităţi medicale ar putea fi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, restul fondurilor urmând a fi contractate de autorităţi, notează agerpres.ro.
‘În această săptămână am avut discuţii la Bucureşti, cu conducerile Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Sănătăţii, Ministrul Finanţelor pentru a prinde în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă un proiect foarte important nu doar pentru Iaşi, ci şi pentru toată regiunea Moldovei, Institutul de Boli Cardiovasculare. Va deservi o populaţie de 5,5 milioane de locuitori.
Este o investiţie care sperăm să fie implementată într-o perioadă destul de scurtă, mai ales că trebuie să recuperăm o parte din timpul pierdut în această competiţie cu alte judeţe. Astăzi, în prezenţa ministrului Nelu Tătaru, semnăm acest protocol de asociere care să rămână dovadă şi mărturie că guvernul României sprijină construirea acestui institut în judeţul nostru‘, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.
Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, prof.univ.dr. Grigore Tinică a declarat celor prezenţi la eveniment că acest proiect este o necesitate pentru ieşeni, dar şi pentru ceilalţi locuitori din zona Moldovei.
‘Este o zi frumoasă pentru noi, având în vedere că semnăm acest protocol de asociere. Este o nouă speranţă pentru edificarea unui nou institut regional de medicină cardiovasculară. Cetăţenii acestei zone sunt privaţi de accesul nelimitat la servicii medicale de înaltă performanţă de medicină cardiovasculară‘, a declarat prof.univ.dr Grigore Tinică.
Acesta a explicat că, în viitorul institut regional, vor fi tratate toate maladiile cardiovasculare, de la naştere şi până la ultimul stadiu al acestor boli.
‘În concepţia noastră, acest spital va permite tuturor categoriilor de pacienţi cu patologie cardiovasculară să aibă acces la asistenţă medicală, pornind de la neonatologie şi patologie congenitală cardiovasculară intrauterină şi până la îngrijirile paleative ale bolilor cardiovasculare. Estimăm că institutul regional va avea 28 de secţii şi departamente.
În ceea ce priveşte personalul medical, va avea între 1.300-1.500 angajaţi. Acum funcţionăm cu o singură sală de operaţii, o sală hibridă, unde efectuăm intervenţii chirurgicale în special de urgenţă. Acum în sala de operaţie este o pacientă cu disecţie de aortă‘, a declarat prof.univ.dr Grigore Tinică.
Actualul Institut de Boli Cardiovasculare din Iaşi funcţionează pe două dintre cele şase paliere ale clădirii în care funcţionează şi Spitalul ‘Dr.C.I.Parhon’. Din cauza adresabilităţii foarte mari, unitatea medicală se confruntă cu o acută lipsă de spaţiu, mai ales că a fost afectată de un incendiu izbucnit în urmă cu câţiva ani.
‘A scăzut numărul de intervenţii faţă de perioada pre incendiu. Practic, funcţionăm cu o capacitate de 40%. Cei pe care nu îi putem primi sunt puşi pe o listă de aşteptare. O parte dintre ei sunt operaţi în alte centre din ţară. Lucrurile s-au complicat şi prin faptul că mulţi pacienţi sunt pozitivi, ei fiind izolaţi. În afara intervenţiilor chirurgicale, mai efectuăm intervenţii de revascularizare miocardiacă la pacienţii cu infarct acut sau angine instabile, pacienţi care necesită aparate de resincronizare sau defibrilatoare implantabile‘, a precizat dr. Tinică.