Laptopul a devenit un dispozitiv indispensabil si avand in vedere faptul ca necesitatile oamenilor sunt diferite, producatorii scot pe piata in fiecare an modele noi, in variate configuratii, astfel incat sa acopere cat mai multe dintre nevoile de baza ale utilizatorilor. Achizitionarea unui laptop este un proces destul de dificil atunci cand cumparatorul nu are cunostinte tehnice in materie de echipamente IT. Dar cu toate acestea, sunt cateva criterii importante care trebuie luate in considerare, astfel incat decizia sa fie mult mai usor de luat.
Iata cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont inainte de achizitionarea unui laptop:
Procesorul
Procesorul este numit creierul calculatorului, fiind cel de care depinde in mare parte performanta dispozitivului. Numarul de nuclee si frecventa de functionare indica nivelul de performanta. Prin urmare, cu cat numarul de nuclee este mai mare, cu atat mai performant este laptopul.
Procesor Intel vs. procesor AMD
Procesoarele Intel mizeaza pe o performanta mai mare, fapt pentru care Intel este la putere cand vorbim despre segmentul de mainstream si high-end. Sunt procesoare pentru care trebuie sa scoti un buget mai mare din buzunar, dar care isi merita investitia atunci cand lucrezi cu foi de calcul complexe. Sunt potrivite pentru acasa, dar mai ales pentru mediul de afaceri.
Despre procesoarele AMD putem spune ca au o performanta mai scazuta, preturile lor fiind ceva mai mici. Au vanzari destul de bune in zona de low, fiind o solutie mai ieftina, potrivita pentru orice buzunar.
Placa video
Laptopurile pot avea placi video integrate (Intel HD in general) sau dedicate (nVIDIA , AMD). Placile video dedicate sunt cele rapide, care permit o rulare mai rapida a jocurilor sau proiectelor complexe. Daca placa video integrata se potriveste, in general, activitatilor de office, cele dedicate sunt recomandate pentru jocuri, grafica, design si editari foto-video.
Placile video integrate au un consum de energei redus si nu se supraincalzesc. Singurul dezavantaj al acestora este performanta scazuta in comparativ cu placile video dedicate.
Placile video dedicate au o performanta superioara fata de cele integrate. In plus, au memorie proprie, ceea ce inseamna ca lasa memoria RAM neatinsa. Ca si dezavantaje punctam costul ridicat si consumul mare de energie. Exista, de asemenea, si cazuri in care se supraincalzesc.
Memoria RAM
Cand vorbim despre laptopuri, memoria RAM poate urca pana la 32 GB, in cazul celor destinate pentru jocuri sau editare grafica. Laptopurile pentru uz general au de obicei 4 sau 8 GB RAM.
Cu cat un laptop are memorie mai mare, cu atat mai fluenta este rularea sistemul de operare si a aplicatiilor.
Hard disk-ul – HDD & SSD
HDD – hard disk conventional
SSD – hard pe baza de memorie flash
Laptpurile pot avea hard disk conventional sau de tip SSD. HDD-urile sunt de tip P-ATA si S-ATA. Sunt tehnologii care nu ruleaza prea multe programe in acelasi timp, motiv pentru care, specialistii recomanda utilizarea unor hard-uri de tip SSD. Acestea sunt mult mai rapide, mai putin vulnerabile la socuri mecanice, functioneaza fara zgomot si au consum redus de energie.
Display-ul
Dimensiunea standard a display-ului este de 15.6 inch. Exista si diagonale mai mici, de 11 sau 13 inch, dar si ceva mai mari, ajungand pana la 17.3 inch. Iar in ceeace priveste rezolutia, cea mai utilizata la laptopurile noi este Full HD (1920 x 1080 pixeli), dar poate fi si de 1366 x 768 pixeli sau chiar mai mare.
Brandul
Diferenta dintre branduri se face prin calitatea produselor. Daca e sa vorbim despre mediul de afaceri, cu siguranta Dell este cap de lista in topul preferintelor clientilor. Laptopurile Dell se remarca prin calitate, fiabilitate si flexibilitate. Sunt potrivite atat pentru business, cat si pentru uz personal. Alte branduri precum Acer, Lenovo sau Asus sunt potrivite mai mult uzului personal, dar pana la urma, ramane tot la decizia utilizatorului care este brandul potrivit lui.
In principiu, acestea sunt cele mai importante criterii pe care trebuie sa le iei in considerare cand achizitionezi un laptop. Bineinteles, poti lua in calcul si autonomia bateriei, carcasa, conectivitatea si alte aspecte care reprezinta pentru tine o prioritate.
Achizitionarea unui laptop se face si in functie de bugetul disponibil. Laptopurile puternice din toate punctele de vedere pot depasi chiar si 5000 Ron, o valoarea mult prea mare pentru buzunarele romanilor. Daca totusi ai nevoie de un laptop performant si nu dispui de un buget asa de mare, ai posibilitatea de a opta pentru un laptop reconditionat. Acesta iti va dovedi in timp ca ai facut o alegere inspirata, caci la un pret mult mai mic, ai primit exact ceea cea cautai!
In magazinul online www.pcmadd.com gasesti o gama variata de laptopuri reconditionate la preturi mult mai accesibile decat cele noi, in configuratii standard sau customizate la cerere in functie de nevoile tale.