50% dintre secţiile COVID din spitalele ieşene îşi vor relua activitatea de tratament şi asistenţă medicală pe specialităţile iniţiale, dinaintea pandemiei. Ministerul Sănătăţii a emis la sfârşitul săptămânii trecute un ordin potrivit căruia toate direcţiile de sănătate publică (DSP) din ţară trebuie să realizeze în termen de 45 de zile planuri judeţene de redresare post-COVID a reţelei sanitare.
Planurile de redresare post-COVID trebuie să conţină o prezentare succintă a problemelor create de gestionarea pandemiei de Covid-19 în reţeaua de asistenţă medicală spitalicească, la nivel judeţean, din punct de vedere administrativ, al resursei umane şi al infrastructurii.
”Conform recomandărilor MS, într-o primă etapă se reduce capacitatea destinată bolnavilor COVID-19 cu 50% , urmând ca în maximum o lună să rămână doar 30% din capacitate. Pe lângă aceasta, spitalele trebuie să aibă posibilitatea de a izola cazurile pozitive care vin cu o patologie specifică specialităţilor în care acordă asistenţă medicală. La Iaşi, se întâmplă acest lucru din luna noiembrie a anului trecut”, a subliniat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Astfel, Spitalul de Recuperare a fost prima unitate medicală care a ieşit din linia întâi, aici urmând a fi tratate doar cazurile de recuperare post-covid. Spitalul CFR va asigura în continuare Terapia Intensivă COVID, dar va rămâne cu doar 40 de paturi pentru cei confirmaţi cu forme medii spre severe de boală. “Spitalul Militar va decide cum va proceda în continuare, scrie ziaruldeiasi.ro.
De altfel, Spitalul Militar nu mai primea de mult cazuri COVID. S-a apelat la unitatea medicală în situaţii gravisime, atunci când nu mai aveam alte soluţii. Spitalul de Neurochirurgie şi-a închis secţia ATI COVID pentru igenizare. Vedem dacă o mai redeschidem, dar cel mai probabil nu.
Spitalul de Pneumologie menţine trei paturi ATI. Spitalul de Boli Infecţioase va rămâne cu nouă paturi ATI COVID şi cu unitatea mobilă ATI destinată pacienţilor non-Covid. Tot aici, numărul de paturi pentru cazurile medii spre severe se va înjumătăţi. Spitalul Sfântul Spiridon tratează în continuare cazurile pozitive dar care se prezintă cu alte patologii decât cea generată de infecţia cu SARS COV 2”, a declarat Vasile Cepoi.
În cazul Spitalului Mobil de la Leţcani, el a spus că ”evoluţia pandemiei nu a mai impus căutarea de soluţii speciale pentru redeschiderea sa, iar în acest moment, proprietarul – Agenţia EuroNest – este cel care decide ce face cu el”. Conducerea DSP Iaşi a adăugat că, în cazul unui eventual val patru al pandemiei, toate unităţile medicale sunt pregătite să redeschidă secţiile COVID la capacitate maximă.