Tinerii care nu se tem de înălțime și de întuneric, au măcar 10 clase și o condiție fizică bună se pot face pompieri. Inspectoratul pentru Situații de Urgență scoate la concurs 1.400 de posturi în toată țara.
Este nevoie de salvatori, pentru că mulți s-au pensionat, în timp ce numărul misiunilor a crescut. Salariul nu a fost deocamdată comunicat oficial, dar NU poate fi mai mic de 3.000 de lei pe lună, spun angajații cu experiență.
Cu un videoclip în care uniformele militarilor se schimbă de la o secundă la alta, pompierii din Braşov încearcă să atragi colegi noi. În toată ţara, Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă are nevoie de 1.400 servanţi şi pistolari. Toţi vor fi soldaţi profesionişti, scrie stirileprotv.ro.
Condiţiile nu par greu de îndeplinit: doritorii trebuie să aibă între 18 şi 25 de ani şi cel puţin 10 clase. Candidaţii trebuie să treacă mai întâi două probe eliminatorii, care verifică dacă au fobii incompatibile cu meseria. Prima constă în urcarea şi coborârea pe o scară culisantă până la nivelul etajului 2 al turnului de instrucție.
A doua se numeşte “Deplasarea în subsol întunecat”. Candidaţii trebuie să parcurgă un traseu cu lungimea de 20 metri, echipaţi cu aparatul de respirat, având vizorul obturat.
Cei care trec de probele eliminatorii mai au de parcurs un traseu care le testează condiţia fizică.
Paul Bolovan are 18 ani şi a terminat liceul sportiv în această vară. Se pregăteşte intens pentru concursul de angajare. Şi este convins că îndeplineşte toate condiţiile.
Paul Bolovan: „Ca să simulez cât mai bine proba cu beciul întunecat, mă leg la ochi iar obstacolele le fac din saci de box.”
Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă nu mai are soldaţi profesionişti din 2004, ci doar subofiţeri şi ofiţeri. Din acest motiv, salariul nu a fost deocamdată stabilit.
Pompierii activi se aşteaptă că începătorii să câştige cel puţin 3.000 de lei pe lună, la care se adaugă sporurile, în funcţie de condiţiile de lucru.
Înscrierile la concursul de angajare se fac online până pe 27 noiembrie.