În anul 1930, în România se puneau bazele industriei de telecomunicații, prin crearea companiei Societatea Anonimă Română de Telefoane (SART), cu 90% capital american. Practic, autoritățile statului de la acea vreme au decis concesionarea serviciilor române de telefonie către societatea americană International Telephone and Telegraph Corporation. Antrior, în 1927, s-a instalat prima centrală telefonică automată de tip Rotary 7A1 în clădirea Dacia din București, având 3000 de linii telefonice, iar în 1929 a început construcţia Palatului Telefoanelor, clădire finalizată în 1933.
Până la începuturile telefoniei mobile în România s-au scurs multe decenii. În perioada 1992 – 1996, primii furnizori de comunicaţii mobile au folosit iniţial tehnologia 450NMTI (analogic), iar apoi Dialog şi Connex (consorțiile Mobil Rom și Mobifon) s-au lansat cu servicii GSM (digital). Primul operator GSM din România, MobiFon, a lansat brandul Connex pe 15 aprilie 1997.
În 1998, Telemobil (compania cunoscută mai târziu pentru brandul Zapp Mobile) a lansat serviciul de telefonie mobilă Suntel, bazat pe tehnologia LEMS. Utilizatorii de servicii de telefonie mobilă au folosit ulterior și alte branduri de rețele – Cosmorom, Cosmote și actualele Orange, Vodafone, Telekom și Digi.
Primele telefoane mobile erau masive și aveau de obicei antene exterioare. Erau grele, comparate cu niște cărămizi și aveau dimensiuni mari. Cu timpul, tehnologia a avansat, antena exterioară a dispărut, au apărut ecranele color, tonurile de apel cu sonerii polifonice, iar telefoanele mobile au ajuns inclusiv în format pliabil, la dimensiuni tot mai mici. Se folosea în principal partea de comunicare, iar divertismentul se rezuma la SMS-uri, chat pe mobil mai târziu și mini jocuri simple de telefon. Este mare distanță de la acele jocuri la actualele jocuri moderne, inclusiv păcănele gratis pe mobile, sloturi care se pot juca inclusiv pe smartphone, fel de fel de jocuri de descărcat și instalat pe telefon.
Nokia, Alcatel, Siemens, Ericsson, Sagem, Motorola erau printre cele mai populare mărci de telefoane mobile în România în prima perioadă de dezvoltare a rețelelor. Alte branduri prezente sunt Philips, Panasonic, Samsung sau Bosch. Nokia domina piețele extrem de puternic, având modele de mare succes la acea vreme. Nokia 5110, Ericsson T20 și T28, Motorola Startac sau Sagem MC 920 sunt printre produsele foarte apreciate în rândul utilizatorilor de telefonie mobile în România, în anii `90 și la începutul anilor `2000.
Înainte de internet a existat wap-ul, o variantă simplificată. Pe măsură ce tehnologia a avansat, s-a trecut spre revoluția 3G, care a permis inclusiv apeluri video și mai ales internet de mare viteză. În anul 2002 existau deja aproape 4,5 milioane de utilizatori de telefonie mobilă la Connex, Orange, Cosmorom și Zapp), după ce doar cu 4 ani în urmă erau în jur de 200.000 de utilizatori în total.
Până la succesul smartphone-urilor, iată cele mai vândute modele de telefoane mobile: Nokia 1100, Nokia 3310, Nokia 2600, Motorola RAZR, Nokia 1600, Nokia 1208, Nokia 6010 – 6030, Samsung E250. Cu timpul, piața s-a modificat puternic, au apărut mult mai multe modele de telefoane mobile, de fiecare dată cu un avans impresionant al tehnologiei.
.