În Sâmbăta Mare, credincioșii se îndreaptă spre biserică pentru a primi Sfânta Înviere sau Anafora. Conform tradiției, „paștile” sunt obținute de la biserică după slujba de Înviere, dar unii creștini preferă să evite aglomerația din mijlocul nopții și aleg să meargă în timpul zilei.
Termenul ‘Paștile’ se referă la pâinea binecuvântată și vinul pe care credincioșii le iau acasă, simbolizând trupul și sângele Domnului.
Anafora din noaptea de Înviere a preluat numele sărbătorii respective, adică „Paști”, ca o demonstrație viuă, clară și completă a Jertfei și Învierii Domnului Iisus Hristos.
Credincioșii care participă la slujba de Înviere la biserică iau acasă „paști”, adică pâine și vin binecuvântate, pentru a fi consumate. Conform tradiției, acestea sunt savurate dimineața, în porții mici, înainte de micul dejun, după ce se recită rugăciunea ”Tatăl Nostru”.
Conform tradiției, înainte de a consuma Sfântul Paște, se spune că oamenii trebuie să-și spele fața cu apă dintr-un pahar în care a fost pus un ou roșu. Se crede că acest ritual își va lăsa pielea fină și roșie, asemănătoare cu coaja oului. Apoi, cel mai în vârstă membru al familiei ia o porție din Sfintele Paști și proclamă cuvintele ,,Hristos a Înviat!”, iar cel care primește răspunde cu ,,Adevărat, a Înviat!”, făcându-și apoi semnul crucii. Această procedură se repetă de trei ori înainte ca fiecare să primească „paștile”.
Pâinea pregătită pentru a fi oferită credincioșilor sub numele de „Paști” este consacrată printr-o rugăciune specifică și prin stropirea cu apă sfințită, după ce a fost în prealabil stropită cu vin roșu.
Citiți și De ce se ia lumina de Paște. Semnificația religioasă și ce facem cu lumânarea
Aceasta subliniază că Trupul lui Hristos, reprezentând Sfânta Biserică, a fost pecetluit și sfințit prin picăturile de sânge care au curs din coasta Mântuitorului, aflat răstignit pe Sfânta Cruce, conform învățăturilor din Sfânta Scriptură.
Prin consumul „Sfintelor Paști”, noi mărturisim că, de fiecare dată când mâncăm pâinea aceasta și bem din paharul acesta, vestim moartea Domnului și mărturisim Învierea Sa. Este corect și complet să ne împărtășim mai întâi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, adică să primim Sfânta Împărtășanie, și apoi să consumăm „Sfintele Paști”.
De obicei, credincioșii care participă la slujba de Paști în biserici, cum ar fi Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, aduc după sărbătoare un ou roșu și contribuie cu bani în cutia milei.