În municipiul Iași, incidența Covid a depășit ieri pragul de 6 infectări la mia de locuitori.
Față de ziua precedentă, creșterea este cu aproape 0,7 cazuri în plus la mia de locuitori, fiind una din cele mai accentuate de la începutul pandemiei.
Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a declarat că tulpina dominantă este Omicron. În paralel sunt transmiteri și a celorlalte tulpini din valurile precedente.
Vasile Cepoi: Și la Iași, ca și la nivel național, incidența infectărilor crește de la o zi la alta. Crește și numărul de cazuri internate în spital, dar cu ritm mai redus decât rata infectărilor, spre deosebire de valul 4, când între rata infectărilor și cea a internărilor exista un paralelism. Nu avem o statistică privind tulpina dominantă în Iași, pentru că ea nu se face la nivel județean, ci național, dar, având în vedere transmiterea comunitară, înseamnă ca tulpina dominantă este Omicron.
În zona metropolitană Iași, în scenariul roșu-vișiniu, sunt 6 din cele 10 localități, respectiv Arononeanu, Rediu, Valea Lupului, Miroslava, Ciurea și Bârnova.
Chiar dacă au depășit incidența de 10 cazuri de covid la mie, aceste localităţi nu pot fi carantinate, deoarece cetățenii lor desfăşoară activităţi în municipiul Iaşi, după cum a mai spus şeful DSP, Vasile Cepoi:
Vasile Cepoi: De ce este mai mare? Pentru că populația de acolo este într-un număr redus, iar populația infectată este, de fapt, reprezentată, în majoritatea cazurilor, de persoane care lucrează în Iași și locuiesc în aceste localități din apropierea orașului. Din evaluarea pe care noi am făcut-o din punct de vedere al necesității carantinării, arată că punctajul obținut de aceste localități nu le plasează în poziția de a fi carantinate. Recomandările rămân valabile, aceleași care au fost de-a lungul pandemiei, respectarea regulilor de protecție, purtarea măștii, spălatul pe mâini, evitarea aglomerației, vaccinarea