Începe Evaluarea Națională 2022: 6900 de elevi din județul Iași vor participa la examenele din data de 14 iunie, prima probă, la limba și literatura română și 16 iunie, proba la matematică.
La nivelul județului Iași, s-au înscris 6900 de elevi, 6899 din seria curentă și 1 elev din seriile anilor anteriori în vederea susținerii probelor pentru examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a. Pentru elevii înscriși, 3506 din mediul rural și 3394 din mediul urban, sunt organizate 168 de centre de examen, dintre care 113 în mediul rural și 55 în mediul urban. Totodată, pentru corectarea tezelor vor fi organizate, în municipiul Iași, 5 centre de evaluare.
Ce trebuie să știe absolvenții clasei a VIII-a?
Accesul candidaților în săli este permis începând de la ora 8:00 până la 8:30. Examenul va începe la ora 9:00. Timpul de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare. Ce trebuie să știe elevii claselor a VIII-a: la proba de limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei și nu se consideră ca fiind un semn particular. De asemenea, la proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul II poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
Absolvenții claselor a VIII-a care susțin Evaluarea Națională anul acesta au învățat după un curriculum axat pe crearea de competențe, subiectele fiind construite după modelul PISA și sunt organizate, la toate disciplinele, într-o broșură care include atât cerințele, cât și spațiile pentru rezolvarea acestora. Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic și la modul în care acesta a influențat desfășurarea activităților didactice, programele de examen au fost modificate și au fost publicate teste de antrenament.
Citește și Video! Un tânăr din Iași a furat mai multe ghivece cu flori de la o terasă.
Înscrierile pentru acest examen au avut loc în perioada 30 mai – 3 iunie. După finalizarea ambelor probe, respectiv pe data de 16 iunie urmează aflarea rezultatelor și depunerea eventualelor contestații. Anul acesta, conform calendarului, pe 23 iunie vor fi afișate rezultatele inițiale, până la ora 14.00, iar contestațiile pot fi depuse, în zilele de 23 iunie, între ora 16.00 – ora 19.00 și 24 iunie, interval orar ora 8.00 – ora 12.00. În perioada 24-29 iunie se vor soluționa contestațiile, iar pe 30 iunie vor fi afișate rezultatele finale. Apoi, pe data de 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată la liceu.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași spun că vor monitoriza unitățile de învățământ care constituie centre de examen, respectiv centru de evaluare, astfel încât să fie respectate prevederile metodologice de organizarea a concursului, principiile de corectitudine a evaluării și de acordare a șanselor egale pentru toți candidații.
Sursa: ZDI