Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis vineri, 10 iulie, să confirme decizia DIICOT de clasare a dosarului Rompetrol şi a menţinut sechestrele în valoare de peste 106 milioane de dolari asupra bunurilor Rompetrol Rafinare, scrie G4Media, potrivit adevărul.ro
Decizia de clasare a dosarului Rompetrol a fost luată de procurori pe 5 decembrie 2019, după o anchetă de mai bine de 13 ani.
Procurorii i-au exonerat din diverse motive pe americanii George Philip Stephenson, fost vicepreşedinte al Rompetrol pe vremea lui Dinu Patriciu, şi Richard Colin Hart, şi el din fosta conducere a Rompetrol, pe foştii miniştri Dan Ioan Popescu zis DIP, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea. În cazul americanilor, pentru că a intervenit prescripţia.
Totuşi, procurorii au menţinut sechestrul pe rafinăria Petromidia.
„Procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor şi suspecţilor, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, judeţul Constanţa, precum şi menţinerea măsurilor asiguratorii până la concurenţa sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparţinând Rompetrol Rafinare S.A.(„RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia.
Această măsură urmează a înceta de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului şi Faber Invest & Inc. nu vor introduce acţiune în faţa instanţei civile în 30 de zile de la comunicarea soluţiei dispuse de procuror”, arăta DIICOT într-un comunicat din 10 decembrie 2019.
Până acum, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) nu a deschis proces pentru recuperarea prejudiciului. AAAS a formulat plângere la procurorul ierarhic superior împotriva deciziei de clasare a procurorului de caz din 5 decembrie 2019. Plângerea a fost respinsă pe 6 februarie 2020.
Totuşi, AAAS nu a atacat decizia de clasare în instanţa penală şi nu a deschis proces în instanţa civilă pentru recuperarea prejudiciului, aşa cum îi indica DIICOT în comunicatul din 10 decembrie 2020.
Într-un răspuns pentru G4media.ro din data de 24 martie 2020, AAAS a comunicat că nu a mai contestat în instanţă decizia de clasare pentru că acest lucru „ar cauza cheltuieli de judecată suplimentare şi nejustificate (onorarii avocaţi, expertize) şi contravine intereselor economice ale Statului Român”, potrivit răspunsului semnat de Gheorghe Miuţescu, preşedintele AAAS.
În acelaşi răspuns, Autoritatea preciza că face o analiză cu privire la eventualitatea deschiderii unui proces civil pentru recuperarea prejudiciului uriaş de peste 106 milioane de euro, „luând în considerare constatările Ordonanţei din data de 05.12.2019 a DIICOT (de clasare a dosarului Rompetrol – n.r.), precum şi prevederile contractelor de vânzare – cumpărare acţiuni ale societăţii Rompetrol”.
Însă până acum, AAAS nu a deschis un proces civil pentru recuperarea prejudiciului, potrivit portalului instanţelor de judecată.