La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași au fost diagnosticate trei cazuri de boală Lyme, o afecțiune caracteristică sezonului estival, conform specialiștilor.
Totodată, există câteva cazuri suspecte de infecție cu virusul West Nile.
„În prezent, avem pacienți diagnosticați cu boala Lyme, cu trei cazuri confirmate, toți fiind sub tratament. De asemenea, există câțiva pacienți suspecți de infecție cu virusul West Nile, alături de alte patologii asociate”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași, pentru ZDI.
Medicul explică faptul că boala Lyme se tratează cu antibiotice, iar diagnosticul se pune pe baza examenului clinic și este confirmat prin analize serologice de laborator. De asemenea, există tratament și pentru infecția cu virusul West Nile. Pacienții trebuie să revină la control, de regulă, la intervale de trei sau șase luni.
Medicii spun că boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de borelioză sau infecție Lyme, este o afecțiune cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și, mai rar, de Borrelia mayonii. Aceasta este transmisă la oameni prin mușcătura căpușelor din genul Ixodes, de unde provine și denumirea populară de „boala căpușei”.
Citiți și Vor avea un acoperiș deasupra capului
Totuși, nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei, ci un procent aproximat la 2-3%, și nu e obligatoriu ca mușcătura unei căpușe infectate să ne și transmită infecția. Astfel încât nu orice mușcătură prezintă riscul de a provoca infecția. Fiind o afecțiune multisistemică, boala Lyme afectează succesiv pielea, inima, articulațiile și sistemul nervos, simptomele putând persista timp de un an sau mai mult.
Fii alături de noi pe Facebook!