Cresc impozitele pentru locuințe, de anul viitor, după ce Codul fiscal a fost modificat.
Primăriile vor stabili impozitul în funcție de tranzacțiile din piață, înregistrate la notari, și nu după evaluările pe care le aveau deja direcțiile fiscale, care nu mai erau actuale.
Până la finalul anului, fiecare proprietar ar trebui să primească o notificare, cu valoarea impozitului stabilită pentru locuința lui, lucru considerat imposibil de autorități.
Socotelile făcute de unele primării din țară după modificarea modului de calcul al impozitelor pe proprietate arată că de la anul viitor românii vor plăti mai mult pentru terenurile și locuințele pe care le dețin. Iată, de pildă, ce indică simulările pentru Timișoara.
Dominic Fritz, primar Timișoara: „În funcție de zonă și așa mai departe, se poate și dubla impozitul pentru cetățeni.”
Această majorare – spun specialiștii – apare pentru că din 2023 se renunță la intervalul de cote de impozitare care există acum și se aplică doar un nivel de 0,1% pentru clădirile rezidențiale și 0,5% pentru cele nerezidențiale. În plus, valoarea impozabilă va fi cea din studiile de piață ale notarilor, care fac referire la o valoare orientativă a proprietăţilor imobiliare.
Ioan Bercu, evaluator: „Se pot estima creșteri poate de unul-jumătate, două, poate chiar și mai mult de două ori. Păstrând aceeași cotă de impozitare de la acest moment, pe zonele urbane e aproape o certitudine că impozitele vor crește. Depinde foarte mult și de fiecare zonă din țară. Pentru că aceste grile ale notarilor// nu sunt uniform întocmite.”
Constantin Bunget, profesor universitar: „S-ar putea să fie o clădire similară în oraș, în localități diferite, și cu impozite foarte diferite din perspectiva sumei.”
Simulările făcute pentru București arată o creștere de cel puțin 2 ori a impozitelor pentru unele locuințe. Însă, peste tot în ţară, primarii caută deja explicații pentru cetățenii care vor fi nevoiți să plătească mai mult.
Călin Bibarț, primar Arad: „Posibil să crească prin efectul legii, nu prin decizia autorității locale.”
Până acum, primăriile aveau libertatea să mărească anual taxele cu rata inflației, însă de anul viitor acest lucru nu se va mai întâmpla – spun edilii.
Constantin Bunget, profesor universitar: „Creșterea impozitelor va lovi puternic în buzunarul persoanelor fizice care au mai multe imobile pe care le închiriază sau le utilizează în scop nerezidențial, și e clar că impozitele vor crește mai ales în mediul urban.”
Odată majorate impozitele, primăriile sunt obligate să le comunice oamenilor cât au de dat. Cei care nu sunt de acord vor avea termen o lună să aducă obiecții. Responsabili nu au precizat în legislație şi ce se întâmplă cu nemulțumiții.
(Sursa: StirilePROTV)