Descoperă de ce este important să beneficiezi de protecție premium în spațiul cibernetic și cum evoluează la nivel global infracționalitatea cibernetică.
Pe fondul înmulțirii atacurilor online – 68% dintre marile companii se așteaptă la atacuri cibernetice în 2021 – protecția împotriva infracțiunilor online necesită o abordare din ce în ce mai profundă în perioada următoare. Unul dintre avantaje este că soluțiile de securitate în spațiul cibernetic beneficiază de aliați puternici – https://curier.ro/2021/03/18/title-inteligenta-artificiala-scutul-virtual-impotriva-amenintarilor-cibernetice/– utilizarea inteligenței artificial oferindu-le oamenilor mai multă siguranță.
Această industrie se poziționează pe un trend ascendent, cu o creștere de 8% pentru anul viitor, astfel că în 2022, valoarea pieței de programe de cyber-protecție fiind preconizată să ajungă la 170 miliarde de dolari.
De ce este necesară protecție premium în timpul navigării online?
Protecția cibernetică include toate acele programe, aplicații, tehnologii și practici care permit securizarea la nivel maxim a datelor electronice și a sistemelor computerizate. Contrar a tot ceea ce se credea până acum, 95% din reușita hackerilor nu se datorează priceperii acestora, ci greșelilor pe care le fac utilizatorii. În acest moment, pe 1 din 36 de dispozitive mobile este instalată o aplicație de mare risc, care poate reprezenta o cale de acces pentru infractorii cibernetici.
Peste 36 de miliarde de fișiere au fost atacate cu succes în prima jumătate a anului 2020, numai 10% dintre acțiuni având ca motivație interese legate de spionaj. 86% dintre aceste acțiuni au avut un scop clar – câștigul financiar. Aproximativ 45% din aceste atacuri au fost de tip “hacking”, în timp ce 22% au fost de tip “phishing” și 17% “malware”. Acțiunile “malware” sunt derulate prin email în 94% din cazuri.
Infractorii cibernetici caută să sustragă parolele unor conturi de pe rețelele de socializare și ale unor conturi de Gmail și Yahoo (la nivel global sunt utilizate peste 300 miliarde de parole). De exemplu, în 2020, peste 120 de conturi de Twitter ale unor personalități importante din lumea afacerilor au fost ținta atacurilor informatice. Cea mai mare sustragere de parole a fost în 2013, atunci când peste 3 miliarde de conturi Yahoo au fost atacate cu succes de hackeri.
Pe lângă parole, hackerii sunt interesați de codurile numerice personale și cele pentru asigurările sociale, de conturile de la instituțiile financiare și de orice informație cu caracter confidențial. Modalitățile de sustragere a acestor date se bazează pe exploatarea neatenției utilizatorilor care deschid tot felul de emailuri cu atașamente corupte (37%) sau accesează linkuri care nu sunt sigure ori instalează programe infectate (19, 5%).
Rolul protecției premium este multiplu, pentru că nu doar securizează dispozitivele pe care sunt instalate programele și aplicațiile anti-virus. Acestea împiedică sustragerea de informații și date confidențiale, oferă protecție atât în timpul navigării, cât și atunci când aplicațiile și programele rulează în fundal. Pentru asigurarea unui nivel maxim de confidențialitate sunt recomandate soluțiile de protecție care oferă și servicii VPN.
Acest tip de protecție reprezintă o modalitate de consolidare a relației dintre angajat și angajator, pentru că din ce în ce mai mulți angajați lucrează de acasă. În medie, la nivel global, un angajat care are un cont pe platforma companiei obține acces la peste 11 milioane de fișiere stocate în serverele firmei pentru care lucrează.
În 2021, specialiștii se așteaptă ca valoarea efectelor cauzate de infracțiunile cibernetice să ajungă la aproximativ 6 trilioane de dolari. Până în 2025, costurile pagubelor cauzate de aceste infracțiuni vor atinge suma de 10, 5 trilioane de dolari. Aceste prognoze sunt de natură, nu doar să îi îngrijoreze pe utilizatorii de internet, ci și să îi pună în gardă, astfel încât, în cel mai scurt timp să opteze pentru protecția premium a dispozitivelor lor.