Taxele şi impozitele locale pot fi achitate, de ieri, doar în mediul online. Primăria a sistat plăţile cu numerar şi a închis casieriile, conform unei decizii a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţe (CLSU) adoptate duminică.
Măsura este valabilă până pe 31 martie. Această zi este şi data limită de plată pentru taxele şi impozitele locale, inclusiv cu acordarea acelei bonificaţii de 5% pentru plata la termen. Totuşi, unii membri ai guvernului au vorbit despre amânarea termenului de plată cu trei luni, dar o decizie în acest sens nu a fost încă luată: prima şedinţă a guvernului nou-învestit este programată mâine.
Ce opţiuni de plată au la dispoziţie contribuabilii
Până la adoptarea unui act normativ în acest sens, municipalitatea ieşeană roagă contribuabilii să-şi achite dările pe cele două platforme online care sunt la dispoziţia acestora: site-ul Primăriei (opţiunea „Taxe Online“ din meniul site-ului) sau pe site-ul naţional electronic de plată ce poate fi accesat la adresa online ghiseul.ro.
De asemenea, plata se poate face prin virament, prin Trezorerie (beneficiar Municipiul Iaşi – cod fiscal 4541582). În primul cazul, cei care nu au cont pe facilitatea oferită de Primărie pot trimit o cerere la adresa de e-mail informatii@primaria-iasi.ro, alături de o copie a cărţii de identitate, adresa de e-mail şi numărul de telefon şi, ulterior, solicitantul va primi prin e-mail datele de autentificare (utilizator şi parolă), scrie ziaruldeiasi.ro.
În ceea ce priveşte portalul ghiseul.ro, contribuabilii pot efectua atât plată fără autentificare (nu sunt necesare date de acces, pot fi plătite doar taxele al căror cuantum este deja cunoscut), cât şi cu autentificare (sunt necesare date de acces).
Potrivit ghiseul.ro, la Iaşi sunt înregistraţi în platforma naţională un număr de 17.520 de contribuabili, plăţile fiind făcute în condiţii de siguranţă şi fără comisioane pentru plătitori. În context, Primăria a precizat că orice declaraţie fiscală pentru stabilirea impozitelor poate fi depusă prin mijloace electronice (fax 0232.410.266 sau la adresele impozite.taxepf@primaria-iasi.ro – persoane fizice şi impozite.taxepj@primaria-iasi.ro – persoane juridice). Formularele tipizate pentru declaraţii fiscale pot fi descărcate de pe site-ul Primăriei Iaşi (www.primaria-iasi.ro) din cadrul secţiunii „Transparenţă decizională“.
Cum putem obţine acte fiscale de la Primărie
Municipalitatea a stabilit şi o procedură prin care contribuabilii pot primi acte administrative fiscale (certificate de atestare fiscală, decizii de impunere etc.) tot prin mijloace electronice având la dispoziţie adresele de e-mail menţionate mai sus. În acest sens, solicitantul trebuie să depună o cerere adresată organului fiscal şi să furnizeze Primăriei o adresă de e-mail unde să-i fie comunicate actele fiscale.
„Pentru comunicarea actelor administrative fiscale prin e-mail contribuabilii persoane juridice trebuie să deţină un certificat digital calificat“, a precizat Primăria.
Platforma naţională „e-guvernare“
O altă modalitate prin care pot fi eliberate acte fiscale (inclusiv certificate pentru verificarea eligibilităţii solicitanţilor de fonduri externe) este disponibilă prin accesarea platformei naţionale „e-guvernare“ la adresa https://edirect.e-guvernare.ro. În acest caz, semnătura electronică este obligatorie atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. „Contribuabilii persoane juridice şi persoane fizice trebuie să îşi creeze cont pe platforma https://edirect.e-guvernare.ro. După autentificare, contribuabilul accesează meniul «Impozite si taxe locale» şi depune o cerere semnată electronic pentru comunicarea certificatului de atestare fiscală conform procedurii setate pe platforma https://edirect.e-guvernare.ro“, arată municipalitatea într-un comunicat.
Primăria a mai precizat că acei contribuabili care urmau să primească ieri şi astăzi acte fiscale, au opţiunea de a primi comunicarea tot pe adresa de e-mail (copie scanată), fax sau poştă. Pentru a putea beneficia de acest lucru, solicitanţii trebuie să indice o adresă de corespondenţă la adresele de e-mail menţionate mai sus. „În cazul în care până la data de 20 martie nu se comunică datele arătate anterior, transmiterea certificatelor de atestare fiscală se va realiza prin poştă la adresa de sediu / domiciliu (sau de corespondenţă, dacă a fost indicată)“, a conchis Primăria.