31 ianuarie este ultima zi în care ieşenii mai pot înscrie, pe platforma proiectului Soluţii colaborative pentru comunitate, problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi în municipiu.
Ieşenii se implică activ într-un proiect menit să identifice şi să rezolve probleme ridicate de comunitate – Soluţii colaborative pentru comunitate. Sute de probleme au fost semnalate până acum pe platforma proiectului, iar perioada de înscriere nu s-a încheiat, notează adevarul.ro.
Proiecul, iniţiat de Asociaţia CIVICA, urmăreşte să implice cetăţenii în identificarea a 7 probleme complexe şi relevante din 7 domenii strategice de dezvoltare a oraşului. Scopul este ca, pentru aceste probleme, echipe multidisciplinare să construiască soluţii inovatoare, centrate pe cetăţeni, punând împreună cunoaştere şi resurse din comunitate.
Pe platforma lansată la începutul lunii noiembrie sunt înscrise, momentan, peste 100 de probleme. Cele mai multe semnalări sunt din domeniile Mobilitate, accesibilitatea şi siguranţa circulaţiei şi Spaţii publice. Pe al treilea loc, ca număr de probleme înscrise, este domeniul Sănătate şi mediu, spun iniţiatorii proiectului.
De exemplu, un ieşean ridică problema poluării fonice din oraş. Textul problemei a fost înscris în domeniul „sănătate şi mediu”, iar ieşeanul în cauză spune că o spălătorie din oraş poluează fonic atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii.
„Nu reuşesc să înţeleg 3 lucruri: 1. De ce s-a eliberat autorizaţie de construcţie în condiţiile în care distanţa liniară dintre blocuri şi spălătorie este de aproximativ 71 m. 2. De ce nu s-a dispus aşezarea diferită (în lateral) a boxelor de spălare, ele fiind acum îndreptate spre blocuri. Şi nu există niciun fel de panou fonoabsorbant. 3. De ce spălătoria are autorizaţie de funcţionare non-stop, în zonă fiind atât de multe blocuri cu apartamente locuite”, se arată în problema înscrisă pe platforma solutiicolaborative.ro.
Mobilitatea urbană defectuoasă, pe lista problemelor cu care se confruntă ieşenii
Multe dintre cele peste 100 de probleme înscrise pe platforma proiectului Soluţie colaborative pentru comunitate se referă la mobilitatea urbană.
„Aglomeraţia în trafic şi lipsa locurilor de parcare, lipsa parcărilor intermodale la intrările în oraş, lipsa unui tren urban şi a staţiilor pentru el pe cele trei trasee posibile, lipsa şi/sau discontinuitatea culoarelor pietonale şi/sau pentru biciclete”, semnalează ieşenii.
Alte probleme reclamate de cetăţeni şi publicate pe site-ul soluţiicolaborative.ro: poluarea în Iaşi, lipsa spaţiilor de recreere, lipsa spaţiilor de parcare, relocarea târgului permanent de pe pietonalul Ştefan cel Mare, sistematizarea râului Nicolina, activitatea defectuoasă a Poliţiei Locale, revitalizarea Splai Bahlui, modernizarea sistemului de iluminat public şi reconfigurarea urbanistică a zonei Gării din Iaşi.
După etapa de înscriere a problemelor, va urma, în februarie, etapa de prioritizare prin vot pulbic. Cetăţenii vor putea alege, pe platforma https://solutiicolaborative.ro, provocările cele mai relevante pentru ei din fiecare domeniu strategic de dezvoltare. Dintre acestea vor rezulta cele şapte probleme pentru care vor fi create soluţiile colaborative prin implicarea atât a cetăţenilor afectaţi de probleme, cât şi a specialiştilor din mediul academic, administrativ, de afaceri sau ONG.
Despre proiect
Demarat în august 2020 şi prevăzut să se încheie în iulie 2021, proiectul urmăreşte să implice cetăţenii în identificarea a 7 probleme complexe şi relevante din 7 domenii strategice de dezvoltare a oraşului. Scopul este ca, pentru aceste probleme, echipe multidisciplinare să construiască soluţii inovatoare, centrate pe cetăţeni, punând împreună cunoaştere şi resurse din comunitate. Soluţiile vor fi implementate, după caz, în formule mixte de organizaţii, actori privaţi şi autorităţi locale.
Proiectul Soluţii colaborative pentru comunitate face parte din măsurile pe care Municipiul Iaşi şi le-a asumat atunci când a devenit, în 2018, membru al iniţiativei internaţionale Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership/OGP). Asociaţia CIVICA, împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii preocupaţi de guvernarea deschisă, a propus Primăriei Iaşi dezvoltarea unui mecanism de participare publică şi co-crearea de soluţii pentru diverse problemele din comunitate. Acest mecanism este testat şi implementat, în prezent, prin proiectul Soluţii colaborative pentru comunitate.
Proiectul este pilotat de Asociaţia CIVICA şi co-finanţat de Primăria Municipiului Iaşi (în baza Legii nr. 350/2005) şi Open Society Foundations.