Ministrul interimar al Finanţelor Dan Vîlceanu a anunţat că Guvernul a alocat suma de 310 milioane de lei pentru mai multe municipii, cele care au făcut solicitări pentru unităţile de termoficare. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, afirmă că solicitarea de alocare a sumei de 968 milioane de lei din partea Municipiului Bucureşti a fost primită abia miercuri seară şi nu a fost timp pentru a fi analizată.
„Executivul a aprobat, în şedinta de astăzi, alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, în sistem centralizat, a populaţiei”, a transmis Ministrul Dezvoltării.
Astfel, 310.426.000 lei au fost alocaţi pentru 31 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), în funcţie de solicitările acestora înregistrate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Din suma totala, Iaşul va primi 45 de milioane de lei. Cheltuielile lunare ale Iaşului cu serviciul de termoficare ar putea ajunge, în medie, la aproape 10 milioane euro în actualul sezon rece.
Potrivit unei estimări făcute de municipalitate, până în aprilie 2022 ar putea fi cheltuite cel puţin 316 milioane lei (circa 65 milioane euro), scrie ziaruldeiasi.ro.
„Primăria Municipiului Iaşi, în baza estimării cheltuielilor pe combustibil, a făcut o solicitare de sprijin sau de subvenţionare la guvern, dat fiind faptul că piaţa energiei este într-o continuă creştere şi preţurile au explodat”, a declarat ieri Alin Aivănoaei, director al Termo-Service, societate care asigură managementul serviciului de termoficare. Acesta a confirmat fondurile estimate la nivelul municipalităţii, în condiţiile în care de la Primărie nu am putut obţine o sumă orientativă ce ar putea fi cheltuită în sezonul rece.
„Asigurăm continuitatea furnizării de energie termică în localităţi. Am asigurat resursele financiare necesare pentru acoperirea facturilor datorate către furnizori de autorităţile locale”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.
Totodată, ministrul a precizat că abia miercuri seară a fost primită şi solicitarea de alocare a sumei de 968 milioane lei din partea Municipiului Bucureşti, pentru care nu a existat timpul fizic pentru o analiză care să permită o fundamentare corectă în raport cu celelalte solicitări. Cererea respectivă va face obiectul unei analize ulterioare împreună cu Ministerul Finanţelor.
Alocarea sumei de 310.426.000 lei pe unităţi administrativ-teritoriale, în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termicăîn sistem centralizat a populaţiei se va face conform tabelului.