Președintele PSD Iași a explicat de ce orașul și județul nu se pot dezvolta în același ritm cu alte comunități de aceeași mărime și populație din țară. Senatorul Maricel Popa precizează că Primăria și Consiliul Județean Iași sunt două instituții anchilozate, conduse de personaje fără viziune, care au propus proiecte și investiții mărunte comparativ cu nevoile de dezvoltare ale ieșenilor.
„Iașul este singurul oraș important al României ale cărui proceduri pentru marile lucrări publice sunt perimate, anacronice. Investițiile sunt pe sponci, făcute anapoda, de lideri locali lipsiți de viziune. Aceleași caracteristici însoțesc și activitatea conducerii Consiliului Județean Iași.
Câteva motive din cauza cărora Iașul, al doilea oraș ca populație al țării, nu este și pe locul 2 din punct de vedere al dezvoltării:
1) Autoritățile locale, șefii Primăriei și ai Consiliului Județean, sunt incapabile să atragă finanțări de substanță. Aflat în derulare, Planul Național de Redresare și Reziliență care înseamnă fonduri de aproape 30 de miliarde de euro până în 2026, nu va aduce nimic relevant în Capitala Moldovei.
Consiliul Județean a propus realizarea unui nou Institut de Boli Cardiovasculare. Chiar dacă va intra la finanțare, este imposibil ca acest obiectiv să primească doar din această sursă necesarul total de bani. Liderii Consiliului Județean n-au anunțat de unde vor acoperi diferența care se traduce în sute de milioane de euro.
La Primărie, situația este la fel de tristă. Până acum, municipalitatea ieșeană a solicitat bani doar pentru proiecte de eficientizare energetică în cazul câtorva școli și a câtorva blocuri de locuințe. Extrem de puțin pentru un oraș de talia Iașului.
Contraexemple cu proiectele susținute de alte municipii din țară: metrou, trenuri rapide, tramvaie noi, spitale.
La fel de simpliste sunt propunerile Primăriei și ale Consiliului Județean Iași și în cazul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Modernizarea câtorva străzi din oraș și refacerea unui pasaj sunt variantele vânturate de șefii Primăriei, în timp ce la Consiliul Județean au fost incluse la finanțare alte câteva drumuri. Puțin, foarte puțin.
2) Municipiul Iași nu are Planul Urbanistic General (PUG) actualizat. Se lucrează pe varianta din 1998 care este total depășită. PUG-ul nu influențează doar regulile de construire, ci are un impact major asupra calității vieții. PUG-ul are efecte asupra mobilității din oraș, implicit a poluării, a esteticii urbane, a funcționalității.
Dezvoltatorii imobiliari vorbesc despre lipsa predictibilității, despre condițiile părtinitoare impuse unora sau altora, despre inechitate și favoritism. Toate acestea ar înceta prin realizarea unui nou PUG. Amplasarea noilor clădiri publice – sală polivalentă, stadion, operă – ar trebui să-și găsească răspunsul tot în acest document.
3) Nici la Primărie și nici la Consiliul Județean, marile proiecte nu au trecut prin filtrul vreunui concurs, fie el național sau internațional, de arhitectură. În orașele din vestul țării, aceste inițiative s-au banalizat. Spitale, școli, parcuri, spații pietonale au fost sau vor fi realizate la Cluj și Oradea în urma unor astfel de concursuri internaționale de soluții. Specialiști în arhitectură și urbanism invitați să pună umărul la transformarea în bine a comunităților locale. Nu însă și la Iași.
În aceste condiții, Iașul, atât la nivel de municipiu cât și ca județ, nu poate fructifica pe deplin nici poziționarea geografică și nu poate onora nici zestrea istorică. Municipiul este unul dintre orașele magnet, cel mai important din regiune, însă potențialul de dezvoltare este insuficient valorificat. Fondurile și inițiativa privată nu sunt dublate de o efervescență a investițiilor publice.” a declarat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.
(Sursa: Departamentul de comunicare al PSD Iași)