O jumătate din produse sunt din carne, iar produsele de panificație și patiserie sunt de asemenea apreciate. De asemenea, au fost înregistrate două tipuri de borș, zacuscă, pastă de pește și o băutură din mure.
Dacă vă pasă de calitatea alimentelor pe care le consumați și doriți să contribuiți la promovarea produselor locale, puteți consulta Registrul Național al Produselor Tradiționale înainte de a face cumpărături. Acest registru conține informații despre produsele tradiționale atestate, producătorii acestora și locațiile în care acestea sunt fabricate. În 2023, au fost înregistrate 30 de produse tradiționale noi, inclusiv patru din Suceava, trei din Iași și unul din Botoșani.
Registrul Național al Produselor Tradiționale, conform prevederilor Ordinului nr. 724/2013 și modificările ulterioare, cuprinde produsele tradiționale. Potrivit definiției, un produs tradițional este un aliment fabricat în România, folosind materii prime locale, fără aditivi alimentari, respectând o rețetă tradițională și un proces tehnologic specific, diferit de alte produse similare din aceeași categorie.
În județul Iași, principala categorie înregistrată în Registrul Național al Produselor Tradiționale este cea a cărnii și a produselor din carne, reprezentând 12 din cele 24 de înregistrări. Printre acestea se numără diverse sortimente de afumături, precum ceafa de porc afumată și coaptă sau pastrama de porc coaptă de la Fabrica de Fum din Iași, slăninuțe afumate (Aroneanu), costițe afumate (Țigănași), chișcă (Răchițeni) sau Toba Bunicii (Carmangeria cu Gust, Țigănași).
Următoarea categorie importantă este cea a produselor de panificație și patiserie, cu 7 produse incluse în registrul național. De asemenea, se înregistrează două preparate din pește produse de Rompescaris SRL în Podu Iloaiei, două borșuri și o băutură fermentată din mure, potrivit ZDI.