Explozie greu de anticipat de noi cazuri de infecţie cu SARS COV 2 la Iaşi, judeţ care ieri era în topul nedorit în privinţa infectărilor, după Bucureşti.
Potrivit raportărilor, 1.150 ieşeni au primit diagnosticul de COVID în ultimele 24 de ore, recordul anterior fiind de 859 cazuri. În acelaşi timp, numărul internărilor este copleşitor pentru sistemul sanitar, iar singura supapă, Spitalul de la Leţcani, are pacienţi, dar nu are medici, scrie ziaruldeiasi.ro.
Vasile Cepoi, şeful DSP, crede că evoluţia va fi şi mai dramatică: „Cu cât vom deschide locuri mai multe, vom avea mai mulţi pacienţi“.
Sistemul medical ieşean intră treptat în moarte clinică. Explozia de cazuri a apărut, ca o coincidenţă, imediat după pelerinajul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinaj care a durat 6 zile şi unde s-a intrat fără mari restricţii de data aceasta.
Organizatorii au afirmat că regulile de protecţie au fost respectate pe aria lor de competenţă, adică în perimetrul Catedralei Metropolitane. Cu toate acestea, au existat şi situaţii în care pelerinii nu au mai ajuns să se închine la raclă, ci au fost internaţi la spital. Trei bărbaţi, din judeţele Hunedoara, Botoşani şi Bucureşti, cu vârste între 40 şi 60 de ani, veniţi la Sărbătorile Iaşului, au fost diagnosticaţi cu COVID la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon“.
„Au ajuns la spital cu simptome, deci infecţia a avut loc la domiciliu cu câteva zile înainte de a pleca în pelerinaj din localităţile lor. Au ajuns aici fără să participe la pelerinaj, în primele minute în care au ajuns în centrul Iaşiului au chemat ambulanţa prin serviciul 112 şi au ajuns la spital. Au fost diagnosticaţi cu forme uşoare sau medii de infecţie COVID-19 şi internaţi în spitalele ieşene cu tratament de specialitate.
Am recomandat de la început, dar acest lucru a fost ignorat, că oricine are simptomele unei răceli să rămână acasă în localitatea de domiciliu, să apeleze medicul de familie şi DSP. Acum avem 9 pacienţi şi, din păcate, în ultima oră, unul dintre ei a făcut stop cardio-respirator şi nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Acest pacient era la terapie intensivă, pe ventilaţie mecanică. În afară de aceştia, mai avem 12 în evaluare, fără necesar de terapie intensivă, dar cu suspiciune de COVID-19. Depăşim capacitatea spitalelor ieşene de a primi pacienţi spre internare“, declara ieri la ora prânzului prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.
Chiar dacă au mai fost deschise încă de 30 de paturi pentru formele medii de boală COVID şi alte 12 de ATI, ieri la ora prânzului nu mai era ninciun pat liber.
„Percepţia noastră este că, cu cât vom deschide locuri mai multe, vom avea mai mulţi pacienţi. Situaţia depăşeşte orice prognoză pe care o puteam face. Toate spitalele, cu excepţia celor private şi a Maternităţii „Cuza Vodă“, care este însă pregătită şi intre şi ea, pentru că la Maternitatea „Elena Doamna“ toate cele 3 paturi ATI sunt ocupate, au în acest moment secţii dedicate COVID. Din păcate, nu mai putem extinde mai mult. Singurul loc unde mai putem extinde este Spitalul Leţcani, unde însă ne trebuie personal. În acest sens, am făcut solicitare la CNCSI să ne detaşeze personal din altă parte, pentru că Iaşul nu mai dispune în acest moment de nimic“, a subliniat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.
Spitalul de la Leţcani poate deschide maximum 48 de paturi de ATI şi 70 de paturi pentru pacienţii care au forme de boală medii, cu nevoie mică de oxigen.
La conferinţa de presă de ieri, secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că România a acceptat ajutorul acordat de Republica Moldova, şi care constă în 20 de cadre medicale ce urmează să fie detaşate la Spitalul Modular Leţcani. Din alte judeţe ale ţării nu s-au găsit soluţii, pentru că nu există personal medical disponibil. Cât va mai dura această situaţie, însă?
„Vârful nu l-am atins. Avem şi astăzi (ieri – n.r.) un număr mare de testări la domiciliu. Avem aproximativ 100 de noi internări de ieri-dimineaţă (14 octombrie) până astăzi (15 octombrie), la ora 8.00. S-au externat vreo 80 , dar numărul externaţilor continuă să fie mai mic decât al celor care trebuie internaţi“, a subliniat Vasile Cepoi.