Proprietarii de autoturisme vor achita impozite mai mari anul viitor la bugetul local. Consiliul Local (CL) va aproba, în ultima ședință din an, o indexare cu 5,1% a actualelor taxe. În valori absolute, cea mai mare creștere va fi în cazul proprietarilor de mașini care au o capacitate cilindrică de peste 3.001 cm3 , respectiv de la 328 lei/200 cm3 la 345 lei/200 cm3 .
Pentru celelalte tipuri de vehicule, impozitul va avea următoarea valoare (lei/200 cm3 ): 21 lei (între 1601 și 2000 cm3 ), 85 lei (între 2001 cm3 și 2600 cm3 ) și 171 lei (între 2601 cm3 și 3000 cm3 ). În ceea ce privește autobuzele, autocarele și microbuzele, nivelul va fi de 28 lei/200 cm3 . „În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%”, se precizează în proiectul de hotărâre care urmează să fie supus dezbaterii plenului CL. O indexare cu 5,1% este prevăzută în proiect și pentru motociclete, tricicluri și autoturisme de până la 1600 cm3 , dar, în cazul acestora, cota de 9 lei/200 cm3 rămâne neschimbată întrucât nivelul rezultat din indexare este rotunjit în minus (creșterea de 0,5 lei se neglijează).
Consultă aici lista tuturor impozitelor care vor creşte pentru proprietarii de maşini
„În cazul mijloacelor de transport cu tracțiunea mecanică mai mici de 12 tone, impozitul se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestora, prin înmulțirea fiecărei grup de 200 cm3 sau fracțiune din aceasta cu nivelurile prevăzute de lege”, se mai arată în proiectul de hotărâre. Potrivit sursei citate, impozitul asupra mijloacelor de transport se plătește anual, în 2 rate egale, până la datele de 31 martie și, respectiv, 30 septembrie.
„Plata cu întârziere a impozitului pe mijloace de transport atrage după sine majorări de întârziere. Nivelul majorării de întârziere este de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv”, se arată în proiect. Pentru plata cu anticipație a impozitului pe mijloace de transport datorat pentru întregul an (până la 31 martie) se acordă o bonificație de 5%. În cazul acelor proprietari de autoturisme care au un impozit calculat până la o sumă de 50 lei (inclusiv), banii trebuie achitați integral până la primul termen de plată.
Primăria va crește și alte taxe, inclusiv la parcări
Un alt proiect referitor la creșteri de taxe, publicat de municipalitate zilele trecute, face referire la parcări și tarife speciale (zone de agrement, închirierea bazelor sportive, eliberare documente etc.). Aceste taxe sunt gestionate de Direcția Exploatare Patrimoniu (DEP), iar creșterea propusă este tot de 5,1%. Și în acest caz se aplică rotunjirea în minus sau în plus a unui nivel rezultat de 0,5 lei, astfel că tariful pentru ocuparea unui loc în parcările publice va rămâne, pentru autoturisme, la 2 lei/oră (parcările din afara zonei centrale) și, respectiv, 5 lei/oră (zona centrală, Copou, Parcul Șahiștilor).
Citeste mai departe AICI.
SURSA: ZDI