Guvernul a aprobat aseară indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei noi Săli Polivalente la Iași. În același timp, executivul și-a luat angajamentul că va finanța proiectul cu fonduri guvernamentale, în condițiile în care valoarea investiției se ridică la circa 100 milioane euro.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat la două săptămâni după „o primă lectură”: la acel moment, aprobarea a fost amânat pentru obținerea unor clarificări de la Ministerul Finanțelor.
În mod normal, în perioada următoare, deși nu este asumată o dată anume, Compania Națională de Investiții (CNI) ar trebui să lanseze licitația de execuție în baza documentației tehnice predată „la cheie” de Primăria Iași, scrie ziaruldeiasi.ro.
Citiți și Două obuze descoperite într-o localitate din comuna Rugionasa
Sala Polivalentă va avea un regim de înălţime cu demisol, parter, 2 etaje şi un al treilea etaj parţial. Construcţia va avea o structură de rezistenţă din beton armat şi acoperiş metalic. „Structura de rezistenţă va fi împărţită în patru corpuri independente separate prin rosturi seismice, ce vor avea rol şi de limitare a eforturilor cauzate de dilatarea şi contracţia betonului”, potrivit proiectului tehnic.
Capacitatea Sălii va fi de aproape 10.000 persoane. Suprafaţa desfăşurată ajunge la circa 40.000 mp, în timp ce amprenta la sol este propusă la 13.000 mp. Complexul va cuprinde săli de antrenamente, spaţii comerciale, cabinet medical, spaţii depozitare, zone VIP, spaţii tehnice (sub tribune) şi alte dotări specifice unui astfel de obiectiv.
„Un oraş de talia Iaşului are nevoie de un obiectiv strategic care să polarizeze în jurul lui mişcarea sportive şi să facă din Sala Polivalentă o emblemă a oraşului, un spaţiu care să confere prestigiu şi identitate sportului ieşean, să devină un loc în care orice tânăr aspirant la gloria sportivă să-şi dorească să facă performanţă”, se precizează în actul normativ.
Termenul de execuţie a lucrărilor de construire este de 24 de luni de la momentul semnării unui contract. Într-un scenariu optimist, în acest an este organizată licitaţia şi stabilit constructorul, iar, din primăvara anului 2025, ar putea începe lucrările.