Medicii atrag însă atenţia să fim atenţi şi la adenoviroze, dar şi la rotavirus. Cum se manifestă şi cum putem preveni?
La Iaşi creşte numărul infecţiilor respiratorii în rândul populaţiei odată cu renunţarea la măsurile de prevenţie din perioada pandemiei. Cabinetele medicilor de familie înregistrează în medie 10 cazuri de viroze respiratorii şi 2-3 cazuri cu suspiciuni de gripă. Medicii infecţionişti atrag atenţia că nu trebuie să fim atenţi doar la virusul gripal, scrie ziaruldeiasi.ro.
“Nu este vorba numai de gripă, în această perioadă, ci şi de virusul sinciţial respirator, la adenoviroze. Să nu uităm rotavirusul, care se dezvoltă în această perioadă mai ales în colectivităţile de copii şi care provoacă fenomene digestive. Aici, se pare, numărul de cazuri este în creştere.
Trecerea de la sezonul rece la sezonul cald este o perioadă propice apariţiei acestor microrganisme. Deci ne putem confrunta în această perioadă cu fenomene respiratorii destul de zgomotoase, cu febră, cu tuse sufocantă, cu disfuncţie respiratorie severă, în special la extremele de vârstă, adică la persoanele de peste 65 de ani şi la copii”, a precizat dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.
Avalanşa de cazuri i-a surprins oarecum pe medici, mai ales după doi ani în care masca obligatorie a ţinut departe virusul gripal sau cel sinciţial respirator, iar adresabilitatea populaţiei din acest punct de vedere era foarte scăzută, aproape inexistentă.
“Acum nu mai este obligatorie masca, dar noi o recomandăm în continuare în spaţiile închise şi în colectivităţi. Probabil că este vorba de un debuşeu după o presiune psihologică care a fost prezentă pentru o perioadă mai lungă de timp. Deci, da, suntem vulnerabili în faţa acestor viruşi acum, când am renunţat la prevenţie. În cazul gripei sau al altor viruşi cu trasmitere respiratorie, şi nu numai, cei care se află în pericol sunt persoanele cu boli asociate grave”, a adăugat Carmen Dorobăţ.