Cu ocazia deschiderii unui „hub de colaborare” la Iași, Genpact, o companie globală de servicii profesionale, a anunțat planuri ambițioase de recrutare în următoarele 18 luni. Compania, cunoscută pentru expertiza sa în domeniul operațiunilor digitale și utilizarea tehnologiei Data-Tech-AI pentru a sprijini excelența în afaceri, are în prezent 4.000 de angajați în România, iar în centrul său din Iași intenționează să angajeze încă o mie de persoane. Aflați din acest articol ce tip de candidați sunt căutați și pentru ce proiecte specifice.
“Creăm avantaje competitive de durată pentru clienţii noştri şi pentru clienţii lor, prin derularea de operaţiuni digitale şi prin aplicarea serviciilor noastre Data-Tech-AI pentru a proiecta, construi şi transforma afacerile acestora. De la New York, la New Delhi şi în peste 30 de ţări între acestea, echipa noastră de peste 115.000 de profesionişti este pasionată în preocuparea continuă pentru o lume care funcţionează mai bine pentru oameni” – Aşa se descrie oficial Genpact.
„Noile oportunităţi pe care le creăm vor plasa Iaşul pe harta celor mai importante centre de afaceri din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Ne aşteptăm să atragem sute de profesionişti din Iaşi şi împrejurimi şi să le oferim oportunităţile internaţionale disponibile în cadrul ecosistemului global al Genpact”, a promis, la lansarea hub-ului de colaborare, Alexandru Stoenescu, director de operaţiuni în cadrul Genpact România.
Alexandru Stoenescu: „Avem planuri mari, de a creşte această cifră de o sută de angajaţi, până la o mie, sperăm să o facem în următoarele 18 luni. Au în primul rând un spaţiu de colaborare, gândit pentru a facilita anumite workshop-uri împreună cu clienţii noştri, şi pentru a găsi soluţii la problemele pe care le au. În al doilea rând, are o latură de spaţiu în care se poate lucra. Nu în ultimul rând, are rol de a găzdui noi potenţiali clienţi pe care vrem să-i aducem în zona Iaşului şi care vor putea interacţiona aici cu oamenii care lucrează din zona asta cu alţi clienţi. Este un spaţiu în care vrem să interacţionăm cu zona academică, vrem să avem întâlniri de tot felul pentru a influenţa pozitiv comunitate în care intrăm şi din care sperăm să putem face parte”.
Cine are o șansă reală de a fi angajat la Genpact? Răspunsul la această întrebare a fost oferit de Liviu Anghel, directorul de recrutare EMEA: „Pentru noi e foarte importantă atitudinea candidaţilor. Trebuie să arate că au disponibilitate să înveţe şi să lucreze într-o organizaţie. Dacă nu există această dorinţă de învăţare, de progres, de acumulare de cunoştinţe, devine foarte dificil să se adapteze în organizaţia noastră. Desigur, ne interesează şi cunoştinţele pe care le au deja şi ne interesează în mod special limbile străine. Şi aici intervine dificultatea de a găsi candidaţii potriviţi. E o provocare pentru noi să găsim vorbitori de germană, franceză, italiană, arabă, turcă, rusă, greacă, norvegiană, olandeză, polonă şi alte limbi. Probabil majoritatea limbilor europene le deservim din România, cred că avem vorbitori a peste 23 – 24 de limbi europene în firmă. Şi aici e dificultate, să găsim persoane doritoare să înveţe şi să crească, plus limba străină, plus dorinţa de a lucra într-un mediu corporativ”.