Un incendiu a avut loc joi dimineață la Spitalul suport covid Movila din Ploiești, iar doi pacienți au decedat, transmite ISU Prahova. Incendiul s-a produs într-un salon de la parterul clădirii și a fost stins.
Cei doi pacienți morți erau ambii bărbați, în vârstă de 74 respectiv 75 de ani. Ei erau singurii pacienți din salon. Alți 20 de pacienți, din alte saloane, au fost evacuați. Pentru gestionarea situației a fost activat Planul Roșu de Intervenție.
O infirmieră care se afla în salon să îngrijească cei doi pacienți a suferit arsuri pe 40% din suprafață corpului.
La locul evenimentului au fost mobilizate 6 autospeciale de stingere, 1 descarcerare și 20 ambulanțe SMURD, SAJ și autospeciale pentru transport victime multiple.
Prezent joi dimineaţă la Ploieşti, Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că infirmiera rănită are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.
„Era o infirmieră în salon când a început incendiul. Din păcate, femeia respectivă este cu arsuri de 40%. Urmează să fie mutată la Bucureşti, la spitalul Floreasca”, a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat a mai declarat că infirmiera ar fi încercat să mute un pat din salon pentru a băga un aparat în priză.
Conform acestuia, echipele de intervenţie au ajuns la spital în 10 minute, iar în trei minute incendiul a fost lichidat.
Acesta a menţionat că a observat că extinctoarele din zona afectată au fost folosite, fapt care arată că infirmiera ar fi putut să încerce să le folosească.
Au fost trimise la Ploieşti şapte ambulanţe pentru victime multiple de la Bucureşti, în ideea că întreg spaţiul ar fi trebuit evacuat.
Arafat a menţionat că s-a luat decizia ca celelalte pavilioane ale secţiei să nu fie evacuate, pentru că nu au fost afectate.
„Există o singură problemă, cu încălzirea, dar vor lucra acum instalatorii pentru a rezolva problema şi a reda drumul încălzirii”, a precizat Arafat.
Ministerul Sănătății precizează că, din primele informații, în secția exterioară a Spitalului Județean Ploiești se aflau internați 20 de pacienți.
„Sunt 2 victime și 16 persoane care sunt evacuate și transferate către Spitalul Județean Ploiești (15 pacienți și un cadru medical) . Este și o victimă care este transferată la Spitalul de Urgență Floreasca și care are arsuri pe o suprafață de sub 50% din suprafața corporală, conform primelor evaluări. Ceilalți pacienți sunt stabili și vor fi evaluați în UPU a Spitalului Județean Ploiești. Eveniment nedorit care a avut loc după ora 4, s-a activat plan roșu de intervenție, inclusiv din Prahova. Focul a fost stins foarte repede, dar din păcate două persoane au decedat, urmează evident ca o anchetă care va fi și de altă natură să stabilească motivele și cauzele. 15 pacienți au fost transmiși la SJ Ploiești pentru a fi evaluați. Infirmiera care era în salon respectiv este transferată la Floreasca având arsuri. Vedem după evaluare, evident va fi internată și tratată la Ploiești. Nu există informații cu privire la probleme legate de oxigen, ancheta penală va stabili ca în celelalte cazuri. Vorbim de o secție renovată care avea și autorizație de la ISU, dar informația trebuie verificată”, a declarat la Digi24 Ministrul Sănătății. „Tot sistemul sanitar românesc e hiper solicitat, saturat”, a adăugat Cseke Attila.
Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că în salonul în care a izbucnit focul incendiul se aflau doar cei doi pacienţi care au decedat.
Fiica infirmierei care a suferit arsuri în incendiul de la secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean a afirmat că aceasta lucra de 20 de ani în unitatea medicală. Tânăra a precizat că, din informaţiile pe care le-a primit, mama sa are arsuri de gradele unu şi doi, relatează News.ro.
Există informaţii conform cărora halatul femeii a luat foc în momentul izbucnirii incendiului.
Femeia are 53 de ani, este conştientă, conform fiicei sale. Soţul femeii lucrează la Serviciul de Ambulanţă Prahova.
Managerul a mai declarat că incendiul a fost lichidat rapid, în 12 minute, iar acesta ar fi fost provocat de la defecțiunea unui aparat medical:
- ”Posibil o defecțiune la un pulsoximetru sau alt aparat medical. A fost un incendiu care s-a extins în câteva secunde la infirmieră, incendiul a fost lichidat foarte repede, în 12 minute. Eram în curs de a obține autorizația, nu aveam. Secția a fost modernizată acum 2 ani, anul trecut s-a schimbat alimentarea cu oxigen de la butelii, pe rampe, pentru a elimina orice risc. Nu existau prelungitoare, nici tuburi de oxigen. ISU nu a găsit nereguli, nu erau nereguli aici (…) O autorizație la un incendiu nu ne ferește de incendiu, ci arată doar că respectăm niște norme.
- Salonul avea și ușă spre exterior, făceam exerciții regulat.
- Am avut 387 de pacienți la un moment dat și nu s-a întâmplat absolut nimic. Tocmai de aceea sunt mirat, avem cel mai bun personal aici, se respectau toate regulile.
- Niciun spital din Prahova nu e în regulă pentru că trebuie investiții foarte mari. De când am venit încerc să aduc lucrurile pe un făgaș normal. Instalația electrică e nouă, de doi ani de zile. Nu am avut niciun fel de problemă în ultimul an”, a declarat managerul Bogdan Nica, joi dimineață, la Digi24.
În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieșteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficiențe legate de procesul de dezinfecție și de aplicarea protocoalelor privind dezinfecția și curățenia. La secția exterioară nu au existat deficiențe constatate în acest an.
Menționăm că, în conformitate cu ultimele informații primite de la reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, unitatea sanitară nu are autorizație la incendiu”, a transmis Ministerul Sănătății, joi dimineață.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești au deschis un dosar penal și fac cercetări cu privire la incendiul izbucnit. Anchetatorii fac cercetări în cadrul unui dosar penal pentru ucidere din culpă.
Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești a fost amendat în luna februarie după ce au fost găsite mai multe nereguli.
Spitalul nu avea autorizație ISU, susțin surse din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru G4Media.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Ploiești, a declarat joi dimineață, la Digi24, că spitalul nu avea autorizație ISU, era în curs de obținere, iar ISU nu a găsit nereguli în urma controalelor.
„Urmare a informațiilor primite din partea Spitalului Județean de Urgență Ploiești, cei 15 pacienți transferați din secția exterioară sunt, în acest moment, în stare stabilă și au rămas internați în unitatea sanitară unde primesc asistență medicală de specialitate. Unul dintre pacienți se află internat în secția ATI, iar ceilalți 14 într-o secție medicală COVID-19.
Cadrul medical care a fost transferat în această dimineață la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București se află, în prezent, în evaluare medicală, are arsuri pe o suprafață de aproximativ 20% din suprafața corporală și a solicitat să nu fie transmise public alte informații despre starea sa de sănătate.
La Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat acțiuni de verificare în ultimii doi ani, în conformitate cu competențele deținute.
În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65 000 lei, din care pentru Sectia de Boli Infecțioase – laborator analize medicale a fost aplicată o amendă de 3000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale.