Unitatea medicală va fi achiziționată în comun de CJ Iași, Neamț și Bacău, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest.
Mâine, consilierii județeni se vor întruni în ședință de îndată pentru alocarea contribuției Județului Iași, aproximativ 8 milioane de euro, în vederea concretizării proiectului.
”Vom demara imediat procedurile pentru că nu este timp de pierdut. Fiecare oră contează. Am lansat zilele trecute propunerea și am primit mesaje favorabile din partea ieșenilor, a managerilor de spitale și a cadrelor medicale. Avem susținere și din partea altor consilii județene din Moldova. Așteptăm să se alăture demersului și alte autorități județene și locale dar și reprezentanți ai societății civile.
Spitalul va fi ajunge la Iași complet echipat cu tot ceea ce este necesar luptei cu epidemia.
În perioada următoare vom asista la o creștere a numărului de pacienți infectați ceea ce va pune în dificultate sistemul sanitar ieșean. De aceea trebuie să luăm urgent măsuri care să ducă la creșterea capacității de testare și tratament a pacienților infectați cu noul coronavirus și a siguranței personalului medical”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Noul spital va avea o capacitate de 250 de paturi, va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de 50-70 de paturi, depozite de materiale și echipamente medicale.
Pentru amplasarea acestuia este propus Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane, cu acces facil pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei: Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui. În plus, locația beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată existentă pe care poate fi amplasat spitalul.
Termenul de livrare pentru spitalul mobil este de 15-20 de zile iar montarea durează între cinci și șapte zile.
Unitatea medicală, a cărei valoare este de aproximativ 15 milioane de euro, va fi achiziționată din bugetele consiliilor județene, acestea având ulterior posibilitatea recuperării banilor, din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus.
Spitalul va putea fi folosit și ulterior pandemiei, pentru campanii sau caravane medicale în zonele rurale ale Moldovei, pentru orice altă situație de urgență medicală sau va putea fi dat în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.