Restaurarea și reabilitarea Muzeului “Vasile Pogor”- sediul societății literare “Junimea” și al revistei “Convorbiri literare”, proiect demarat în luna noiembrie 2018, se află în faza închiderii lucrărilor exterioare și realizarea operațiunilor interioare.
La începerea lucrărilor, monumentul istoric era vizibil afectat de eroziune, motiv pentru care a fost nevoie de intervenții la fundația clădirii.
Consolidarea imobilului s-a efectuat până acum în proporție de 60% iar muncitorii montează elementele structurilor metalice ale podului. Constructorul, S.C. Iasicon S.A., estimează că în cel mult trei săptămâni va finaliza instalațiile de apă și canalizare.
Au fost schimbate instalațiile sanitare, iar cele electrice sunt realizate în proporție de 80%, urmând să fie încheiate pentru întreaga clădire după ce va fi refăcut acoperișul, iar jgheaburile de scurgere înlocuite.
Ușile vor fi restaurate, tâmplăria ferestrelor și elementele din lemn degradate vor fi schimbate.
În stadiu avansat de execuție este și liftul panoramic din sticlă care va permite accesul persoanelor cu dizabilități la sălile de la etajele clădirii. Spațiile din podul clădirii vor fi astfel compartimentate încât aici să funcționeze o sală destinată evenimentelor culturale.
”Restaurarea Muzeului “Vasile Pogor”, inima culturală a Iașului, este foarte importantă nu doar pentru noi, cei de azi, ci și pentru generațiile viitoare. Acest edificiu este una dintre bijuteriile arhitectonice ale județului nostru. Aștept cu nerăbdare ca la termenul stabilit să putem primi vizitatorii aici pentru a putea vedea pe viu istoria culturii ieșene, dar și pentru a participa la evenimentele de înaltă ținută cu care această instituție ne-a obișnuit de-a lungul vremurilor.” a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Parcul din jurul clădirii va fi reamenajat și va avea o zonă destinată spectacolelor în aer liber.
Monumentul istoric este restaurat cu fonduri nerambursabile, accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5- Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane.
Muzeul se va redeschide anul viitor iar constructorul va asigura garanția lucrărilor efectuate pentru o perioadă de cinci ani.