Fostul manager al Spitalului „Sf. Spiridon” a fost și el inclus de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în rețeaua Tesloianu. Ioan Bârliba este acuzat de neglijență în serviciu în formă continuată.
„Suspectul, în calitatea de fost manager al unității medicale, a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iași, respectiv Direcției de Sănătate Publică Iași, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, îndeplinindu-și astfel în mod defectuos atribuțiile de serviciu, fără a se asigura cu privire la desfășurarea în condiții optime a activității în cadrul persoanei juridice publice și cu privire la faptul că interesele legitime ale pacienților erau protejate, girând acțiunile ilegale ale medicului inculpat (Dan Tesloianu, n.r.) care a operaționalizat rețeaua”, au anunțat procurorii.
Alături de Bârliba, este urmărit penal și Antoniu Petriș, fostul șef al Clinicii de Cardiologie în perioada 2017 – iulie 2022. Acesta este suspectat de abuz în servciu în formă continuată.
„Suspectul a avizat, cu încălcarea legislației în domeniu, un înscris conținând o listă de dispozitive, care puteau fi sterilizate (fiind menționate în primul rând stimulatoarele și defibrilatoare cardiace), în baza căruia s-a continuat sterilizarea unor dispozitive medicale de unică folosință în cadrul Secției Clinice Oftalmologie din cadrul unui spital din municipiul Iași. Totodată, suspectul a semnat și avizat în anul 2018, cu ignorarea și încălcarea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite «Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienți decedați», precum și «Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) – în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare», care nu au fost înregistrate și avizate de către consilierul juridic al unității medicale”, susțin anchetatorii.
Vizat de procurorii Parchetului de pe lângă ÎCCJ este și medicul militar brașovean Eduard Belu, în cazul căruia se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată. „Suspectul, în calitate de medic cardiolog, i-a furnizat stimulatoare și defibrilatoare a căror sursă nu se cunoaște inculpatului care a operaționalizat rețeaua. Acesta din urmă a implantat dispozitivele medicale menționate unor pacienți cu ignorarea riscului de a provoca acestora probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară și având drept urmare lezarea dreptului constituțional al pacienților la sănătate”, afirmă procurorii.
(Sursa: Ziaruldeiasi.ro)