Noile modificări ale Codului Fiscal produc deja efecte negative. Unele firme au început să concedieze angajații part-time, pentru care, de la 1 august, vor fi obligate să dea chiar și de trei ori mai mulți bani la stat.
Trebuie să achite contribuții la nivelul minim aferent unei norme întregi, chiar dacă angajatul lucrează mai puțin. Economiștii considera că aceste modificări vor duce însă, la creşterea numărului celor care muncesc la negru.
Pe o platformă sunt înscriși peste 1700 de muncitori care prestează, la cerere, servicii de curățenie, reparații ori amenajări interioare. Majoritatea sunt angajați cu contracte de muncă parțiale la diverse companii. Tot mai mulți rămân în ultima vreme pe cont propriu.
Eusediu Margașoiu, CEO-ul unei platforme de servicii: „Până acum o lună, numărul joburilor standard, cei care nu sunt calificați, nu au o formă juridică și au ieșit din diferite companii, reprezenta din total 9%. În ultimele 10 zile, procentul acestor joburi s-a dublat, este aproape de 20%. Deci asta înseamnă că există, apare un flux de oameni care migrează dintr-o poziție de angajat, într-o poziție de freelancer sau pseudo-freelancer, reglementat mai mult sau mai puțin din punct de vedere legal, în piața neagră.”
Migrarea spre munca la negru este unul dintre efectele noilor modificări fiscale, spun cei din domeniu. Și asta pentru că de la 1 august firmele vor fi obligate să plătească pentru angajații part-time contribuții la nivelul salariului minim.
Cu alte cuvinte, pentru un salariat care acum lucrează 4 ore și are un salariu de 800 de lei brut, angajatorul plătește contribuții la stat de 299 de lei. După noua reglementare, salariul va rămâne același, însă compania va avea de dat la stat 894 de lei, adică de aproape trei ori mai mulți bani.
În aceste condiții, unele firme au început să concedieze angajații part-time. Sunt vizați în special cei de care se pot lipsi fără să afecteze productivitatea firmei, cum ar fi cei care se ocupă de curățenie ori amenajări interioare.
Adrian Bența, consultant fiscal: „Am observat pe grupurile de contabilitate, cu colegi care operează aceste contracte de muncă, că există o tendință generalizată de desființare, cu înregistrare în Revisal a acestor contracte de muncă cu timp parțial, fără ca acestea să fie refăcute pe contracte de muncă pe 8 ore. Deci, în acest moment, efectul este negativ în sensul că se desființează contractele de muncă cu timp parțial. Prin urmare, nici taxele acelea nu se vor mai încasa.”
În cazul angajaților mai greu de înlocuit, angajatorii vor recurge la alte soluții.
Aida Chivu, specialist în resurse umane: „Cel mai probabil ei vor apela fie la angajarea persoanei 8 ore, la propriu, deoarece taxele vor fi similare cu ale unui angajat full-time.Va fi o brambureală și o zăpăceală pe tot ce înseamnă partea asta de modificarea legislativă, partea de contracte de muncă, partea de angajare încât toată lumea se va zăpăci.”
Atenție însă, suprataxarea muncii parțiale nu se aplică și angajaților care au contracte la mai multe companii și care la final de zi, adunate, ajung la 8 ore. Excepție fac și studenții, elevii, pensionari ori persoanele cu dizabilități care lucrează mai puțin de opt ore pe zi.
(Sursa: StirilePROTV)