În cadrul parteneriatului încheiat între Consiliul Județean Iași, Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, în perioada 4-5 octombrie, la Muzeul Unirii, se va desfășura Festivalul Interetnic Internațional Confluențe 2019, eveniment dedicat promovării valorilor și tradițiilor minorităților naționale din România.
Proiectul intercultural, la care participă reprezentanţi ai etniilor din țara noastră (italieni, germani, eleni, ruşi lipoveni, romi, ucraineni, polonezi, ruteni, evrei, tătari), va cuprinde atât manifestări cultural artistice și conferințe cât și dezbateri pe teme ce țin de probleme ale minorităților, diasporei și migrație.
Masa rotundă și workshopurile reunite sub titlul “Istoria care ne desparte, istoriile care ne unesc” vor constitui prilej de dezbatere pentru teme precum ”Experiențe antreprenoriale în Diaspora”, “Promovarea colaborărilor comerciale dintre românii din țară și cei din străinătate”, “Colaborări de afaceri între etnii diferite”, “Rolul administrației în susținerea antreprenoriatului”, ”Dezbateri pe tema nediscriminării”, ”Provocări actuale: sănătate, schimbări demografice și bunăstare”, ”Vom reuși doar împreună: promovarea egalității de gen și accesibilitatea persoanelor cu dizabilități”, ”Bune practici privind implementarea temelor orizontale- exemple de bune practici în lucrul cu copiii din comunități marginalizate/defavorizate”.
Tot în cadrul evenimentului, reprezentanții ADI EURONEST vor descrie în detaliu proiectul ”ReConnect Diaspora. Promovarea oportunităților culturale în afaceri. Rolul multiculturalismului în dezvoltarea sustenabilă a comunităților”.
La conferințe și worshopuri vor participa reprezentanți ai Guvernului, parlamentari, membri ai Ambasadei Italiei, precum și Sara Cicchinelli, Primarul localității Civita d’Antino din Italia.
”Temele de dezbatere vor include atât aspecte legate de viața minorităților cât și a diasporei. Problemele celor care aleg să se despartă de locurile natale pentru a-și duce traiul într-o altă țară se aseamănă. Experienţa comună a primilor imigranţi italieni veniţi în România acum un secol şi jumătate şi a românilor care astăzi pleacă în străinatate pentru un loc de muncă, care au format o diasporă atât de numeroasă, constituie subiectul unor dezbateri care să aducă în atenție aspecte şi situații care astăzi pot fi mult mai ușor de depășit sau de rezolvat.
Este nevoie de astfel întâlniri, dialoguri, în care fiecare să expună problema sau situația cu care se confruntă și, împreună cu reprezentanții statului, să găsească cele mai bune soluții. Acestea vor putea deveni ulterior modele de bună practică. Va fi un prilej pentru a analiza cât de apropiate sunt experienţele migranţilor de ieri şi de azi, dintr-o ţară sau alta”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
În cadrul evenimentului, vor avea loc spectacole de muzică şi dans tradiţional ale minorităţilor, o paradă a portului tradițional și un târg gastronomic și meșteșugăresc cu produse specifice diverselor naționalități, o bună ocazie de promovare și susținere a micilor intreprinzători dar și a artei tradiționale autentice. Vor participa formații artistice de etnici italieni, greci, ruși-lipoveni, germani, ucraineni, croați, polonezi, armeni, sârbi, turci, macedoneni. Invitat special al ediției din acest an este grupul coral Folk “Rio” din Roccavivi.
Activitățile se vor desfășura atât în municipiul Iaşi cât și în comunele Victoria şi Ciurea.