Fermierii din întreaga țară sunt hotărâți să iasă în stradă din nou în următoarele zile. Ei își exprimă revendicările principale referitoare la contractele de arendă, sistemul antigrindină, riscurile catastrofice cu care se confruntă agricultura sau sistemul de irigații.
Pe lângă aceste aspecte, fermierii le reproșează acum politicienilor că nu se implică în campania pentru alegerile europarlamentare și că agricultura va avea de suferit în lipsa reprezentanților potriviți la Bruxelles.
FAPPR, organizația care reunește agricultorii și procesatorii profesioniști din România, inclusiv producătorii agricoli din Iași, a avertizat că fermierii planifică să protesteze din nou pe 27 mai.
Chiar dacă li s-a interzis accesul cu utilaje agricole în municipiul Iași, reprezentanții asociației au anunțat că vor ieși în stradă în fața Prefecturii. Autoritățile centrale au invitat deja la negocieri reprezentanții FAPPR pentru a preveni protestele în timpul campaniei electorale, dar aceștia susțin că nu se vor lăsa convinși să renunțe la demonstrații, potrivit ZDI.
Citiți și VIDEO. Două fete, la un pas să fie călcate de o mașină pe o trecere de pietoni din Tudor
Cele șase principale revendicări ale fermierilor sunt:
- Modificarea în Codul Civil a prevederilor referitoare la durata minimă a contractului de arendă și impunerea unei durate minime de cel puțin 7 ani, până la sfârșitul lunii iunie 2024.
- Plata imediată a sumei de 100 de euro/ha pentru culturile de toamnă înființate în 2022 și extinderea acestei măsuri pentru culturile de primăvară din 2023, în conformitate cu decizia UE de prelungire a cadrului temporar Ucraina pentru ajutoarele agricole.
- Suspendarea imediată a sistemului național de protecție antigrindină până când eficiența și impactul său vor fi clar prezentate într-un studiu științific detaliat și obiectiv.
- Începerea consultărilor în cel mai scurt timp posibil cu mediul asociativ pentru implementarea unei soluții sistemice de gestionare a riscurilor catastrofice din agricultură prin Planul Național Strategic PAC.
- Identificarea și alocarea transparentă a fondurilor naționale și europene pentru Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații.
- Implementarea de mecanisme eficiente de protecție la frontieră pentru a asigura că fermierii români nu sunt dezavantajați în raport cu concurenții internaționali.