Social democratii ieseni au explicat astazi intr-o conferinta de presa despre reglementarile noii legi a pensiilor. Aceasta are cateva obiective principale, de crestere echitabila a pensiilor, puncte de stabilitate pentru o perioada de cotizare mai mare de 25 ani si puncte de contributivitate. Potrivit noii legi, punctul de pensie va creste cu 13,8 la suta de la 1 ianuarie. In a doua etapa, de la 1 septembrie 2024 va urma o noua majorare in urma recalcularii dupa noua formula.
Noua lege a pensiilor are doua componente esentiale, punctele de contributivitate si cele de stabilitate. Potrivit noii reforme la contributivitate se vor lua in calcul si veniturile obtinute din acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu, premii, prime pe care angajatul le-a primit. In privinta punctelor de stabilitate, acestea se aplică pentru pensionarii care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani. Pentru stagiul de cotizare între 25 și 30 de ani se acordă un număr de puncte suplimentare, adică 0,5 puncte suplimentare pe an, pentru perioada între 30 și 35 de ani se acorda 0,75 puncte suplimentare pe an, iar începând din al 36-lea an, se acordă un punct suplimentar pe an.
Bogdan Cojocaru, Președinte PSD Iași:
„Despre reforma pensiilor s-a discutat foarte mult. Dupa cum stiti si dumneavoastra inca din anul 2017, Partidul Social Democrat si-a asumat aceasta reforma intr-un domeniu foarte important. In 2017 pana in 2019 cred ca au fost facute cele mai importante modificari in asa fel incat sa putem sa imbunatatim nivelul de trai si pentru aceasta importanta categorie a cetatenilor din Romania, a pensionarilor din Romania. S-au parcurs foarte multe etape, din nefericire la finalul anului 2019 cand PSD a iesit de la guvernare aceasta reforma initiate de PSD la nivel national a fost blocata de catre guvernele de dreapta care au venit din toamna anului 2019 la guvernare.”
Noua lege a pensiilor aduce un element nou prin care romanii care au avut perioade necontributive pot avea o pensie mai mare la final. Astfel vor fi luate in calcul si perioada studiilor universitare, stagiul militar, concediul medical, somajul, deportarea, prizonieratul si detentia politica.
Cristian Stanciu, Președinte Executiv PSD Iași:
„Credem ca aceasta reforma legislativa a sistemului public de pensii este una de bun augur. In primul rand, prin prisma faptului ca va genera o crestere a veniturilor pensionarilor. Pe de alta parte, asa cum s-a explicat si astazi foarte bine in conferinta de presa, aceasta categorie de varsta este deosebit de importanta pentru Partidul Social Democrat pentru ca este o prioritate chiar si politica din punctul nostru de vedere, atat timp cat noi promovam valori social democrate. Sigur ca exista si o serie de controverse legate de aceasta noua lege, reactii publice, reactii politice, poate chiar si o serie de nemultumiri din partea anumitor categorii de pensionari, insa nu trebuie sa uitam esenta acestei legei, principiul prin care va functiona aceasta lege. Acest principiu este eliminarea acestor inechitati, a acestor discrepante intre categoriile de pensionari.”
In cadrul conferintei, social democratii au mentionat si alte programe importante pentru romani, derulate de Ministerul Mediului.
Bogdan Balanișcu, Președinte PSD Municipiul Iași:
„Este o chestiune de noutate pentru Romania. Practic, orice suprafata de minim 100 de mp de pe raza unui oras poate fi transformata intr-o padure urbana. Finantam in proportie de 100% autoritatile publice si institutiile scolare ca sa realizeze aceste paduri urbane si este o masura foarte buna prin care reducem poluarea fonica si crestem calitatea aerului de la nivelul urbanului.”
Ieri s-a deschis sesiunea pentru instalatori din cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. De asemenea, a fost lansata si o noua sesiune de finantare pentru programul Rabla Plus cu o alocare financiara de peste 72 de milioane de lei.