Expertiza medico-legală psihiatrică în cazul bărbatului care şi-a ucis mama pe 1 aprilie arată că acesta nu a avut discernământ în timpul comiterii crimei. Astfel, bărbatul va fi transferat pentru tratament la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, unde va fi evaluat la fiecare şase luni.
„S-a constatat că nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei, nu a avut reprezentarea faptei comise şi consecinţele pe care le poate avea aceasta. Adică în mintea sa este o separare şi o detaşare clară de termenul sau de noţiunea de mamă şi de persoana pe care a omorât-o. Este decuplat complet afectiv de la fapta pe care a făcut-o şi nu are niciun fel de regret sau remuşcare”, a explicat dr. Călin Scripcaru, medic legist şi psihiatru, care face parte din comisia de expertiză de la Institutul de Psihiatrie „Socola”.
În baza rezultatului expertizei, va fi făcută o înştiinţare către instanţa judecătorească cu propunerea de internare într-o astfel de unitate medicală unde să fie sub supraveghere medicală. În momentul de faţă bărbatul s-a întors în situaţia în care se afla în 2014, când medicii au stabilit că trebuie să fie internat la Spitalul Grajduri, scrie ziaruldeiasi.ro.
Reeavaluarea care se va face din şase în şase luni va stabili dacă boala de care suferă este stabilizată sau dacă este sau nu în curs de stabilizare.
Specialiştii spun că internările într-un astfel de spital duc la ameliorarea afecţiunii psihice, pentru că pacienţii nu mai sunt expuşi la stresul social, la conflicte, la consumul de substanţe, şi îşi iau tratamentul în mod regulat, conform prescripţiilor medicale şi sub supraveghere. „Această stabilizare în unele boli psihice se poate obţine într-un an sau doi, dar în unele cazuri niciodată, sunt pacienţi care stau acolo de zeci de ani. În acest caz, internarea va fi mai de durată, fenomenele delirante şi halucinatorii erau foarte prezente şi vizibile, boala fiind într-o fază foarte decompensată”, a mai explicat medicul ieşean.