Astăzi, 7 februarie Ion Bocancea, interpretul lui Nica din filmul ,,Amintiri din copilărie”, inspirat din opera povestitorului Ion Creangă, împlinește 71 de ani. Interpretarea inegalabila a celui mai îndrăgit personaj din filmele cu/despre copii, i-a adus nemurirea, chiar dacă Ion Bocancea nu a devenit actor între timp.
Selectat dintre alți 1000, a fost o alegere fericită, dând viață personajului cu atâta naturalețe, încât a mers în inima tuturor. Trăiește de mai mulți ani într-o localitate din județul Caraș-Severin împreună cu familia.
„Am fost ales eu, un copil oarecare. Nu știau cine sunt părinții, nu îi interesa atunci să aleagă copilul nu știu cărui șef. Eram dintr-o familie modestă, tata lucra ca administrator, mama a fost casnică. Oameni simpli.”
Cum a ajuns sa i-a rolul lui Nică?
În urmă cu 57–58 de ani, o doamnă cutreiera școlile din Moldova în căutarea lui „Nic’a lui Ștefan a Petrei” pentru filmul Amintiri din copilărie, inspirat din opera povestitorului Ion Creangă. La începutul anilor 1960, Elisabeta Bostan (născută în 1931) era deja un nume tot mai cunoscut și apreciat în cinematografia românească. În această căutare, a fost însoțită de Doru Năstase (2 februarie 1933 – 29 aprilie 1983), asistent de regie și, ulterior, regizor al unor filme românești ce s-au bucurat de popularitate.
Într-una din zile, cei doi au ajuns la școala din Bicaz. Au intrat în toate clasele unde erau copii de vârsta căutată – între 12 și 14 ani. Când apăreau în clasă, toți se ridicau în picioare și salutau. Într-o clasă, însă, un băiat, care nu avea părul bălai, desena și fluiera, dus în lumea poveștii lui. Fără să știe, a atras atenția.
Ion Bocancea a fost ales să joace rolul principal
Ce mă puneau ei să fac a fost pentru mine o joacă. Am avut o copilărie adevărată, am crescut la casă, în mediu rustic. Mergeam cu miei și vaci la păscut, toți munceam în gospodărie – numai dacă erai bolnav, nu erai pus la treabă. Așa era atunci.
Când am dat probele, eu știam să înot, să călăresc – călăream fără șa –, mă suiam în cireș cât ai clipi – luam cireașa aia la care doar pasărea ajungea.
Când m-au pus să înot, am intrat sub apă și, când nu m-au mai văzut, s-au speriat, au crezut că m-am înecat. Eu ieșisem pe altă parte.
Și acum când mai vorbesc cu doamna Elisabeta Bostan îmi spune: «N-am crezut că un copil ca tine poate juca un rol atât de greu».
De ce Ion Bocancea nu s-a făcut actor?
După terminarea școlii, Ion Bocancea a dat la Institutul de Educație fizică, deși, mărturisește, toată copilăria a visat să fie actor. Nu a intrat. A mers în armată și, în anul următor, s-a înscris la Institutul de Teatru. Și-a luat permisie și, în uniforma de soldat, s-a dus la probe. Nu a fost admis.
Am avut ocazia să joc alături de mulți actori mari. Din copilărie, am vrut să dau la teatru. Dar nu am vrut să merg cu o pilă. Nu am spus nimănui că am jucat în film. M-a costat, dar nici nu am mai dat a doua oară. Dacă ar fi trăit Ștefan Ciubotărașu (n: în filmul Amintiri din copilărie, actorul l-a interpretat pe Ion Creangă și apare pe generic scris Ciobotărașu; a murit în august 1970), eram la teatru, dar nu a fost să fie.