Pastele de carne inventate de studenţii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi au câştigat concursul Ecotrophelia şi vor fi brevetate, iar studenţii care au creat acest fel de mâncare vor reprezenta România la concursul Ecotrophelia Europe 2023, din Germania. Competiţia produselor eco-inovative de la Iaşi a adunat în faţa juriului 12 echipe de studenţi din cinci centre universitare din ţară, cu produse alimentare care mai de care mai gustoase, mai arătoase şi mai bogate în nutrienţi.
Meatatelli, pastele de carne, au fost inventate de cinci studenţi de la două facultăţi din cadrul Universităţii ieşene de Ştiinţele Vieţii: Facultatea de Agricultură şi Facultatea de Ingineria resurselor Animale şi Alimentare. Denumirea vine, de fapt, de la alăturarea cuvintelor “meat”, care înseamnă carne, în engleză, şi care este ingredientul principal din produsul care a entuziasmat juriul Ecotrophelia România, şi tagliatelle, pastele care arată ca nişte panglici lungi şi plate. Tagliatelle pot fi servite cu o varietate de sosuri, dar reţeta clasică este un sos de carne sau sos bolognese.
Practic, studenţii din echipa Meatatelli au scurtat mult timpul de preparare – în loc să fierbi paste şi să prepari un sos, prepari direct pastele din carne – reuşind astfel să împace şi consumatorii care preferă în mod obişnuit o alimentaţie cu mai multe proteine din carne, dar nu au prea mult timp pentru gătit, şi pe cei care mănâncă paste cu plăcere. Ideea produsului a plecat din piaţă, susţine coordonatorul echipei Meatatelli, Marius Ciobanu, care este şef de lucrări la Facultatea de Agricultură, în Departamentul Tehnologii Alimentare:
“Ideea a plecat de la o mămică a unui copil de doi ani. Ea ne-a spus că copilul ei nu mănâncă decât paste. Aşa ne-am gândit să facem un aliment nutritiv, care te hrăneşte. Că pastele… Ştiţi cum e şi cu pâinea. Pâinea te satură, dar nu te hrăneşte”.
În plus, spune Marius Ciobanu, pentru Meatatelli s-a început deja procedura prin care se va cere brevetul de invenţie, iar pastele din carne vor face parte din portofoliul de produse al unităţii de procesare a cărnii din USV Iaşi. De altfel, echipa Meatatelli s-a gândit deja la următorii paşi de dezvoltare. În anul 2024, dacă totul merge conform planului, pastele de carne vor fi lansate în magazinul propriu al USV Iaşi, iar în până în 2027 vor să realizeze expansiunea către firme din HoReCa şi către producţia de masă.
Deocamdată însă, inventatorii Meatatelli, studenţii Cosmina-Liliana Ghetla, Răzvan-Andrei Calcan, Beatrice –Angela Gheorghe, Teodora Elena Acsinte, Elena Iuliana Flocea şi coordonatorul lor, Marius Ciobanu, se vor pregăti pentru competiţia din octombrie, din Germania.
Podiumul competiţiei Ecotrophelia a fost completat de două echipe care au prezentat nişte produse dulci, în care au investit o doză mare de creativitate. Echipa de studenţi în anul întâi, Puffin, a câştigat locul al doilea, cu brioşa vegană Julie Pati, în formă de ghiveci de flori.
(Sursa: Ziaruldeiasi.ro)