Costul surselor regenerabile de energie urmează logica general valabilă în economie – cu cât produci mai mult, cu atât devine mai ieftin. Asta va avea efecte benefice asupra modului în care vor fi percepute unele investiții. Astfel, investitorii nu vor mai fi hărțuiți de activiștii ecologici.
Și guvernele știu că prin extinderea surselor regenerabile de energie în propriile economii, ele contribuie la accelerarea tranziției energetice la nivel global, făcând sursele regenerabile și mai ieftine și mai competitive peste tot.
Dacă națiunile lumii își vor mări investițiile în energie eoliană și solară în următorii câțiva ani, este posibil ca prețurile să scadă și mai mult până la un punct în care vor deveni atât de ieftine încât să devină competitive în sens comercial și să ducă la înlocuirea centralelor electrice existente pe cărbune și gaz
Pandemia de Covid schimbă totul
Pandemia de coronavirus ne-a zguduit sentimentul de invulnerabilitate și ne-a reamintit că este posibil ca lumea să fie răsturnată în moduri pe care nu le putem controla. De asemenea, a produs cel mai semnificativ șoc economic de la Marea Depresiune din anii 30.
Ca răspuns, guvernele au făcut pași importanți și au venit cu pachete de măsuri concepute pentru a reporni economiile lor. Vestea bună este că le-a fost mai ieftin guvernelor să facă astfel de investiții. În întreaga lume, ratele dobânzii sunt în jurul valorii de zero, sau chiar negative.
Acest lucru creează o oportunitate fără precedent de „a reconstrui mai bine”.
Uniunea Europeană și noua administrație a lui Joe Biden din SUA au promis miliarde de dolari în investiții verzi pentru a pune economiile în funcțiune și a declanșa procesul de decarbonizare.
Au lansat un apel și spre alte țări pentru a li se alătura, în caz contrar amenințând cu taxe pe importurile țărilor care emit prea mult carbon. În acest fel, țări precum Brazilia, Rusia, Australia și Arabia Saudită ar putea fi forțate să se alăture mai rapid demersului.
Sursa Digi24