Elevii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi vor învăţa, potrivit autorităţilor locale, într-o construcţie modulară, în arealul unităţii de învăţământ. Această soluţie ar urma să fie aplicată din toamnă, fiind stabilită în urma unei întâlniri dintre primarul Mihai Chirica, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi reprezentanţii părinţilor şi elevilor de la Colegiu.
Elevii de la Pedagogic ar putea fi din nou împreună
Luni, 27 martie, la întâlnirea de la Primăria Municipiului Iaşi, reprezentanţii părinţilor au propus ca începând cu anul şcolar 2023-2024, actul didactic să aibă loc într-o construcţie temporară, după modelul folosit în Timişoara sau în unele sectoare din Bucureşti. Este o variantă agreată de toate părţile implicate, variantă ce îi poate aduce pe elevi împreună într-o construcţie din zona Copou, în apropierea Colegiului Pedagogic, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Această construcţie modulară are avantajul că suntem toţi împreună. Soluţia este agreată de părinţi, elevi şi profesori. Această variantă va rămâne cât timp se vor desfăşura lucrările de reabilitare ale şcolii”, spune prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, directoarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi.
Elevii şi cadrele didactice ale Colegiului îşi vor desfăşura activitatea în construcţia temporară pe o perioadă determinată (circa 2 ani şi jumătate), pe perioada lucrărilor de consolidare şi modernizare a şcolii. Procedura de licitaţie pentru încredinţarea lucrărilor este în desfăşurare, termenul limită de depunere a ofertelor fiind data de 3 mai 2023.
Amenajarea construcţiei modulare
Primăria trebuie să se ocupe de amenajarea acestei construcţii, de conectarea la utilităţi şi de asigurarea mobilierului necesar desfăşurării activităţilor şcolare.
„Am luat act de propunerea părinţilor şi elevilor Colegiului şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie care să satisfacă cerinţele lor. Practic, în zilele următoare, împreună cu conducerea şcolii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, vom căuta ca în perimetrul Colegiului să identificăm un spaţiu pentru amenajarea unei construcţii temporare şi vom căuta pe piaţă, prin procedură publică, un furnizor pentru astfel de servicii. Sunt soluţii aplicate cu succes şi în alte oraşe din România şi ne vom ocupa cu prioritate de acest proiect.
Practic, satisfacem cele două solicitări ale părinţilor şi elevilor: să înveţe dimineaţa şi să înveţe în Copou, în acelaşi spaţiu. Este o soluţie rezonabilă, întrucât nu încarcă nici activitatea altor unităţi de învăţământ. Este şi o soluţie scumpă, dar, aşa cum am demonstrat întotdeauna, pentru mine, ca primar, şcoala are prioritate. În aceeaşi ordine de idei, cer ajutor şi fac un apel la instituţiile abilitate în emiterea avizelor de funcţionare a unei astfel de construcţii să fie alături de noi pentru materializarea unui astfel de proiect”, a declarat primarul Mihai Chirica, la întâlnirea cu reprezentanţii Colegiului Pedagogic.
Această decizie a fost luată în urma protestului de joi, 23 martie. Elevii, părinţii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi au protestat în faţa Primăriei Iaşi, după ce 600 de elevi au fost evacuaţi la începutul Modulului 3, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale. Ei şi-au exprimat dorinţa de a reveni de urgenţă la programul de dimineaţă într-o locaţie din zona Copou, unde să înveţe toate clasele Colegiului.