Citește și află în ce măsură jocurile sunt benefice asupra sănătății, indiferent de vârsta la care le jucăm. Cele mai bune jocuri pentru sănătate.
Jocul constituie una dintre cele mai populare modalități de relaxare, indiferent de vârstă. Copiii preferă jocurile simple, adolescenții jocurile video, adulții se gândesc la jocuri ruletă și alte opțiuni care le pot oferi câștiguri, în timp ce seniorii preferă jocurile statice, de societate. În anul 2020, valoarea sumelor cheltuite pe medicamente de populația globului a fost de 1, 27 trilioane de dolari.
Statisticile indică faptul că riscul cel mai mare de deces la nivel mondial este reprezentant de tensiunea arterială ridicată. Această este un efect al sedentarismului și tendinței oamenilor de a renunța la activitățile fizice și la jocurile active. De aceea, în ciuda anumitor păreri conform cărora jocurile pot fi periculoase (în special cele video), oamenii ar trebuie să se joace mai mult.
Ce efecte benefice asupra organismului uman prezintă jocurile?
Încă din copilărie, oamenii sunt învățați să se joace pentru că “joaca este un beneficiu real”. Dezvoltă abilitățile motrice ale organismului, îmbunătățește dexteritatea, dezvoltă capacitatea creierului de a se adapta și ajută la stabilirea unor relații durabile la nivel de interacțiune umană. Jocul le oferă celor mici posibilitatea de a-și dezvolta latura cognitivă, stabilirea de obiective și îmbunătățirea laturii emoționale.
Ulterior, în etapa adolescenței începem să apelăm la jocurile video, care în exces sunt dăunătoare, dar jucate într-un volum ponderat ne oferă avantaje. De exemplu, studiile efectuate asupra unor adulți (medici) care au fost testați după ce au jucat jocuri video au relevat o creștere a abilităților motrice cu 27%. Un procent de 37% dintre aceștia au comis mai puține greșeli în timpul procedurilor medicale în comparație cu doctorii care nu s-au jucat.
Contrar a tot ceea ce s-a spus în legătură cu “deteriorarea simțului vizual”, studiile au indicat că acuitatea vizuală se îmbunătățește în cazul celor care joacă jocuri video. Adulții își pierd interesul pentru joc sau îl transformă într-un interes material (de aceea, 1, 6 miliarde de oameni joacă anual, cel puțin o dată, la pariuri sportive și cazinou). Mai mult decât atât, aceștia au înlocuit activitățile fizice care implică jocul (diverse sporturi individuale sau de echipă, precum tenisul sau fotbalul) cu alte modalități de relaxare.
Iar cea mai populară metodă este uitatul la televizor sau pe tabletă ori telefon. Grupa de vârstă 24-35 ani a ajuns să se uite între 3, 13 și 3,4 ore în anumite țări (SUA și Marea Britanie), în timp ce grupa de vârstă 35-44 de ani preferă să o facă aproximativ 3,03 ore pe zi. Se pare că seniorii au înțeles (spre deosebire de cei din grupa 18-24 de ani, care se uită 3,08 ore pe zi) că televizorul nu este benefic și se opresc la maxim 1, 17 ore pe zi.
Beneficiile jocului mai includ și eliberarea stresului, îmbunătățirea capacității de gândire și împiedicarea degenerării creierului, creșterea nivelului de creativitate și îmbunătățirea capacității de stabilire a contactelor sociale. De asemenea, jocul ajută la îmbunătățirea muncii în echipă, la abordarea problemelor din alte perspective și la eficientizarea rezultatelor.
Jocurile care sunt utile în acest sens sunt cele de interior, de societate, jocurile video (dar cu păstrarea unui echilibru în privința duratei), jocurile de exterior (ce pot fi practicate acasă sau în parcuri) și jocurile de inteligență. Joacă ne ajută să ne menținem sănătoși atât la nivel corporal, cât și la nivel mental, fără să țină cont de vârsta noastră.