Proiectul de lege care propune ca persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) să se poată transforma în societăți, la cerere, a trecut de Parlament. Singura opțiune, până acum, era desființarea acestora și înființarea separată a unor companii, însă astfel se pierdea istoricul comercial, fiscal și bancar al vechii entități.
Vedeți și România are nevoie de 300.000 de muncitori străini
Concret, după un an de activitate, antreprenorii care au PFA-uri, II-uri și IF-uri pot opta ca acestea să devină SRL-uri, iar autoritățile vor fi obligate să elibereze certificatul de înmatriculare a societății în termen de trei zile lucrătoare.
Un beneficiu important ar fi acela că antreprenorii care au accesat fonduri nerambursabile și aleg să se transforme în SRL-uri nu vor mai fi obligați să returneze întreaga sumă primită, plus penalitățile aferente, ca în cazul în care ar fi desființat entitatea în perioada de monitorizare a proiectului.
În momentul de față, datele de la Registrul Comerțului arată că în România 433.165 persoane fizice active din punct de vedere juridic, dintre care 31.466 întreprinderi familiale, 120.615 întreprinderi individuale și 281.084 de PFA-uri. „Multe PFA-uri, II-uri și IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri care impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN”, se precizează în proiectul legislativ.
Fii alături de noi pe Facebook