Pandemia de coronavirus a schimbat modul cum se desfășoară școala în România, obligându-ne să ne adaptăm în mare viteză la noul sistem de predare și de învățare online.
Au fost multe voci care s-au opus acestui sistem, care s-au opus inclusiv sistemului hibrid, cu o parte din actul educațional desfășurat în sălile de curs, iar cealaltă parte de la distanță, prin intermediul computerului.
Acest din urmă model, care multora dintre noi, cadre didactice, părinți, elevi sau studenți, li se pare dificil, este implementat de ani de zile în marile instituții de învățământ ale lumii.
Pandemia ne-a prins în plin proces educațional. Am avut, și în starea de urgență, serii cu 200 de studenți cu care am lucrat. Dar nu au fost studenţi care să spună că nu au tabletă, că nu au curent sau internet.
Ȋn urmă cu 20 de ani, am constatat că universitățile americane din Ivy League, cele de top din Marea Britanie și din Australia foloseau deja un sistem hibrid de predare, școala tradițională cu școala de la distanță, online.
Acum, în plină digitalizare planetară, suntem obligați să îi prindem din urmă, suntem obligați să recuperăm decalajul tehnologic față de sistemele lor educaționale moderne.
Școala nu va mai fi ca pe alte vremuri, ci ea trebuie să evolueze către interactivitate, către tehnologie, către învățare cu ajutorul și prin intermediul internetului.
Cadrele didactice ale prezentului sunt obligate să aibă competențe digitale, trebuie să știe să folosească platforme multiple de predare, dar este important ca primul pas trebuie neapărat să fie făcut.
Mare parte dintre elevi și studenți sunt deja avansaţi în ceea ce privește adaptarea la nou. Ceea ce, într-o oarecare măsură, e firesc.
Dar vremea lamentației a trecut, din punctul nostru de vedere. A venit momentul ca noi toți să ne implicăm în direcția pe care învățământul occidental se află de mult timp.
Pentru sistemul românesc de învățământ, lecția este una singură: adaptarea la noile tehnologii trebuie să fie permanentă. Înveți toată viața, indiferent de care parte a catedrei te-ai afla.
(Comunicat de presa prof. univ. dr. Dumitru OPREA, deputat PNL de Iași)