Pandemia de coronavirus, confirmată de Organizația Mondială a Sănătății, pune planeta la mare încercare. Sub presiune nu se află doar oamenii, a căror înțelepciune și solidaritate sunt testate în timp real, ci și sistemele de sănătate, economia mondială, sistemele politice.
Noul coronavirus a ucis peste 5000 de persoane în întreaga lume de la apariție, potrivit unui bilanț oficial. Numărul celor care au pierdut lupta crește, din păcate, cu fiecare zi în care nu există o soluție medicală pentru Covid-19. De la începutul epidemiei au fost înregistrate peste 132.00 de cazuri de persoane infectate în 116 de țări și teritorii ale lumii. În zonele cele mai afectate, spitalele sunt copleșite, medicii sunt epuizați, instrumentele medicale sunt insuficiente. Trăim vremuri excepționale care cer măsuri excepționale.
Izolarea pe scară cât mai mare a populației
Specialiștii au stabilit că virusul se răspândește nedetectat săptămâni întregi, până la apariția primului caz ce intră în atenția doctorilor, iar acesta este, de regulă, unul grav. În momentul de față, se știe doar cu aproximație rata răspândirii, rata spitalizării, rata mortalității și se ia în calcul și variabila pacienților necunoscuți. De aceea, cea mai bună soluție indicată de medici pentru stoparea pandemiei este izolarea pe scară cât mai mare a populației, în propriile case.
Pandemia de coronavirus va avea efecte pe termen lung. La început va fi greu, dar, în final, lumea va fi mai pregătită pentru provocările viitoare. Medicina a învățat să lupte cu un dușman necunoscut. Noi toți vom învăța că atât prin efort individual, cât și prin solidaritate cu ceilalți putem învinge și cele mai grele molime. Motiv pentru care vreau să transmit un mesaj de solidaritate cu românii din Diaspora, mai ales cu cei din Italia, țara europeană cea mai afectată de pandemie.
Am văzut tot mai multe persoane supărate pe românii care se întorc acasă, speriați de situația dramatică din Italia. Supărarea pe cei care ascund locul de unde vin, pentru a scăpa de carantină, sau pe cei care refuză să se autoizoleze, punând în pericol pe cei dragi și pe vecinii lor e până la un punct de înțeles. Dar acestea sunt cazuri izolate și iresponsabilitatea lor va fi sancționată.
Să fim solidari cu românii din diaspora
Dincolo de asta, trebuie să fim solidari cu românii din diaspora care se întorc acasă, frica lor este și frica noastră de necunoscut. Este absurd să ne alungăm copiii, părinții, rudele tocmai în momentele în care ei au nevoie mai mare de noi, dacă au ajuns la granițe. Diaspora a sprijinit ani de zile România, politic și economic, a venit timpul să le arătăm că și noi putem să-i sprijinim în acest context complicat.
În Parlament trebuie să acționăm cu responsabilitate pentru a proteja România şi românii de efectele acestui tsunami social şi economic care s-a declanșat. Cred că avem multe de învățat din această situație, pentru a ne adaptat şi reconfigura prioritățile, pentru a evita greşelile din timpul recesiunii de acum 12 ani.
Uniți vom reuși. Se poate.
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași