Anul acesta evaluarea națională și bacalaureatul se desfășoară în condiții atipice din cauza pandemiei care ne-a schimbat tuturor cursul firesc al vieții. Dar, elevii nu trebuie să simtă această povară. Singura lor preocupare rămâne aceea de a învăța, pentru a promova cele două evaluări importante pentru viitorul lor educațional și/sau profesional.
De aceea, este obligatoriu ca autoritățile centrale și locale să își facă treaba impecabil. Nu mai este vreme pentru jumătăți de măsură. Responsabilitatea pentru buna desfășurare a examenelor, inclusiv din punct de vedere al siguranței medicale, nu este doar a Ministerului Educației, ci și a primarilor.
Aleșii locali au obligația să îi protejeze pe copii. Nu au nici o scuză dacă, în perioada următoare, nu reușesc să ofere școlilor ce le este necesar, astfel încât examenele să se desfășoare în bune condiții.
Acolo unde primarii sunt buni organizatori, școlile au asigurat totul pentru protejarea celor implicați, plecând de la personalul calificat pentru triaj epidemiologic, până la măști de unică folosință și suficient dezinfectant.
Dar, măsurile sunt suficiente doar pentru aceste examene. Însă, pentru ce înseamnă activități viitoare, școlilor le este necesară o infrastructură educațională adecvată, cu scopul ca elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar să aibă dotări la zi, adaptate tehnologiilor actuale și nevoilor dintr-o societate modernă.
Bani sunt, trebuie doar competență și voință pentru a-i accesa. Primăriile au la dispoziție fonduri europene cu care pot moderniza școlile din comunitățile lor. Iar pandemia a arătat că antreprenorii și reprezentanții societății civile sunt deschiși spre colaborare, de la ajutor financiar până la competențele educaționale și manageriale.
Companiile private au tot interesul ca din școală să iasă viitori angajați cât mai calificați. Prin urmare, pot fi cooptate în parteneriate cu autoritățile locale. Organizațiile neguvernamentale dispun de expertiză în obținerea de fonduri europene și au specialiști în educație, care așteaptă să fie implicați în proiecte integrate, demne de un primar competent.
Copiii noștri sunt viitorul nostru, dar acum noi suntem cei care trebuie să le asigurăm un viitor.
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași