Noul coronavirus s-a răspândit cu o rapiditate mai mare decât au anticipat medicii și autoritățile, fiind nevoiți să învețe rapid cum să lupte cu un dușman invizibil și nestudiat.
Coronavirusul a afectat și România, dar, din fericire, măsurile luate de guvernul PNL au limitat răspândirea COVID-19. Astfel, suntem printre țările cu număr redus de victime, în condițiile unui sistem economic și de sănătate atât de deficitare.
Guvernul Orban, în colaborare cu Președintele României, împreună cu parlamentarii PNL au avut ca prioritate absolută protejarea sănătății populației și salvarea a cât mai multe vieți. Din păcate, efectele pandemiei nu sunt doar medicale, ci și economice. Ca urmare, cel de al doilea obiectiv major este menținerea funcționării economiei, mai ales în sectoarele vitale, sprijinirea mediul de afaceri privat și salvarea locurilor de muncă.
Însă, așa cum se știe, actuala criză a prins România într-una dintre cele mai proaste momente, după o devastatoare guvernare PSD. Și nu doar economia, ci și sistemul de sănătate a fost secătuit de guvernele Dragnea, fiind lăsate aproape fără produsele de maximă necesitate.
De aceea, guvernul Orban a fost nevoit să acționeze de urgență, în vreme de criză globală, pentru a achiziționa echipamentele de protecție. De asemenea, apelează la toate instrumentele fiscale și economice, la toate resursele, inclusiv cele de la nivelul Uniunii Europene, pentru a sprijini mediul de afaceri și românii aflați în nevoie. Astfel că pachetul de măsuri de sprijin pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19 beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei, iar impactul economic este estimat la aproximativ 100 de miliarde de lei.
În acest context, de la începutul lunii aprilie, statul va asigura 75% din salariu mediu brut, șomaj tehnic, și plătește concedii medicale scadente în valoare de 2,7 miliarde de lei. Firmele românești care plătesc anticipat impozitul pe profit vor beneficia de o bonificație de 5% sau 10%. Guvernul va deconta facturi pentru lucrări de construcții ale autorităților locale în valoare de 1,5 miliarde de lei. A fost prelungită valabilitatea voucherelor de vacanță, pentru a veni în sprijinul cetățenilor și a industriei de turism.
Românii pot amâna plata ratelor bancare cu 9 luni, beneficiind inclusiv de amânarea termenului de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020.
De asemenea, ANAF a suspendat popririle și executările silite pentru creanțele bugetare, cu excepția celor din cauze penale. Va rambursa TVA în valoare de 9 miliarde de lei, pentru ca acești bani să ajungă cât mai repede în economie.
E vremea acțiunii. Nu mai e timp pentru amânări!
Prof. univ. dr. Dumitru OPREADeputat PNL de Iași