Nu vom putea reveni la viața de dinainte de pandemie decât atunci când un vaccin anti-COVID va deveni disponibil pentru populație, astfel încât să obținem ceea ce specialiștii numesc „imunitate colectivă”.
Până atunci, viața noastră este dată peste cap, iar mobilitatea noastră va rămâne rămâne redusă în ciuda relaxărilor din ultima perioadă, chiar dacă autoritățile vor lua deciziile corecte.
Pandemia de coronavirus nu ține cont de legi, de ordonanțe sau de hotărâri de guvern. Iar greșelile sunt inevitabile, oricât de multă bună credință există.
O țară care ține la cetățenii săi se va lupta ca vaccinul anti-COVID, care se va dovedi performant, să fie distribuit cât mai repede pentru a scăpa de această teroare individuală, familială, națională.
Cursa pentru obținerea unui vaccin este în plină desfăşurare, peste 100 de variante fiind deja în lucru, dintre care peste 20 sunt în faze avansate.
Când primul va fi gata, lupta pentru a-l avea va fi cruntă. De aceea, pregătirile pentru obținerea unui vaccin anti-COVID trebuie făcute din timp.
Iată încă un motiv pentru care apartenența României la Uniunea Europeană este salvatoare și de ce țara noastră nu mai trebuie să funcționeze vreodată în afara comunității europene.
România, singură, nu ar fi putut negocia și confrunta cu marile puteri ale lumii, care pot plăti sume importante pentru a obține vaccinul înaintea altor state.
În schimb, România va primi 4% dintre vaccinurile anti-COVID pe care le va contracta Uniunea Europeană. UE a contractat deja, într-o primă tranşă, 30 de milioane de doze, iar țării noastre îi va reveni 4%, raportat la numărul de locuitori, respectiv 1,3 miloane de doze.
Urmează apoi o nouă tranșă, până la 300 de milioane de doze, și până când vom atinge imunitatea colectivă, dorită atât de specialiști, cât și de noi toți.
Ministrul român al Sănătății a anunțat că într-o primă etapă vor fi vaccinate grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic.
O decizie firească, pentru că mai întâi trebuie protejați cei mai vulnerabili dintre noi.
În acest context, având în vedere evoluția cercetărilor în domeniu, este posibil ca primele vaccinuri să ajungă în România în decembrie 2020-ianuarie 2021. În total, țara noastră ar urma să aibă acces la 10 milioane de doze.
Iată că un moment istoric greu, o pandemie care ne-a dat viața peste cap, ne confirmă încă o dată importanța istorică a apartenenței noastre la Uniunea Europeană. Una care ne-a salvat din punct de vedere economic, iar acum ne salvează chiar sănătatea.
(Sursa: Comunicat de presa Dumitru Oprea, deputat PNL Iasi)