Un organism din structura Parlamentului României, Consiliul Legislativ, continuă să se afle într-o situație bizară. Este singura instituție din România a cărei conducere este numită în funcție pe viață. Legea de funcționare nu are prevăzută o durată maximă a mandatului conducerii și nici nu există o procedură de revocare din funcție. Există doar procedura de numire în funcție. De altfel, actualul președinte se află în această postură de 19 ani, din 2001. Singurele persoane din conducere care au CV-ul publicat pe site sunt președintele Secției de Drept Privat și secretarul general. Despre ceilalți șefi publicul nu poate afla nimic de pe site-ul Consiliului Legislativ.
Printre cele mai importante atribuții ale acestui organism se numără analizarea și avizarea proiectelor și propunerilor de legi, ordonanțe și hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, dar și a amendamentelor supuse dezbaterii comisiilor din Parlament și proiectele de legi sau propunerile legislative primite de comisii după adoptarea lor de către una dintre camerele Parlamentului. De asemenea, elaborează unele proiecte de coduri ori de alte legi de complexitate deosebită.
Dar, cel puţin la fel de important, este faptul că examinează conformitatea legislației cu prevederile și principiile Constituției și sesizează birourile permanente ale Camerelor Parlamentului și, după caz, Guvernul asupra cazurilor de neconstituționalitate constatate.
Chiar dacă avizul este consultativ, el nu trebuie să lipsească legilor, pentru că asigură concordanța reglementării propuse cu Constituția, cu legile-cadru în domeniu, cu reglementările Uniunii Europene și cu actele internaționale la care România este parte. El asigură corectitudinea și claritatea exprimării juridice și înlătură contradicțiile sau necorelările din proiectele de acte normative.
Din acest punct de vedere, Consiliul Legislativ este chiar mai puternic decât Curtea Constituțională a României, pentru că, deși hotărârile CCR nu pot fi contestate, judecătorii constituționali au mandate limitate în timp.
Așa ceva nu este normal. Atât timp cât nu este o cale de revocare, cei din Consiliul Legislativ nu simt nici o responsabilitate să respecte atribuțiile enumerate mai sus. Noi, parlamentarii, îi putem ajuta, prin intermediul unui proiect legislativ, să intre în normalitate.
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași