Dublu deces la Iași: Doi medici rezidenți de la aceeași secție, morți la scurt timp.
Colegii a doi medici rezidenți decedați (28 și 31 de ani) la două săptămâni denunță ritmul infernal de muncă (gărzi de 35 de ore). Spitalul neagă orice legătură, dar ministrul Sănătății a demarat o anchetă privind suprasolicitarea.
La doar 31 de ani, George Ștefan Tilă, medic rezident în ultimul an la secția de Gastroenterologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, a murit pe 28 martie. Antecedentele sale medicale ar fi explicat decesul, fără a genera suspiciuni.
Evenimentele au luat o turnură neașteptată pe 13 aprilie, odată cu decesul lui Emanuel Mirel Luca, colegul de secție al lui George Ștefan Tilă. Tânărul de 28 de ani a fost descoperit fără suflare în apartamentul său. Deși suspiciunea inițială a fost de infarct, primele informații de la autopsie, citate de surse medicale, indică leziuni pulmonare ce ar putea fi consecința unor infecții respiratorii severe, scrie observatornews.ro.
„Am aflat că este în evidenţă cu chimioprofilaxie pentru contact tuberculoză. Este singura medicaţie pe care pacientul o avea recomandată de către medicul specialist pneumolog”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU Spitalul de Urgenţă Iaşi.
Atât cei doi rezidenți decedați, cât și mulți dintre colegii lor, ar fi trecut recent prin infecții cu COVID și gripă. Din cauza imposibilității de a lua concediu, au continuat să lucreze purtând măști.
Marcaţi de dubla tragedie, medicii rezidenţi dau vina pe programul greu şi reclamă faptul că sunt epuizaţi. Spun că de multe ori sunt obligaţi să facă şi muncă de asistente sau de infirmieri. „Şi atunci medicii nu stau 24 de ore, stau 30 de ore, stau 32 de ore”, spune Theodor Pantelimonescu, reprezentantul rezidenților în senatul UMF Iași.
Şefa secţiei spune că la Gastoeneterologie vin cei mai multi pacienţi din tot spitalul. „Patologia este groaznică, încărcată cu o mortalitate ieşită din comun. Eu am în fiecare an rezidenţi de anii întâi şi doi care părăsesc specialitatea pentru că nu pot face faţă”, a declarat Anca Trifan, șefa Institutului de Gastroenterologie de la Spitalul Sf. Spiridon.
„Şi eu, şi pacienţii mei luăm aceleaşi medicamente. Gastrite, tot felul de probleme. Am colegi care au dezvoltat boli autoimune din cauza stresului. Inclusiv eu am ajuns de două ori cu perfuzii pe secţie din cauza surmenajului”, dezvăluie un medic rezident gastroenterolog.
Citiți și Tragedie la Borleşti: Ciclist mort după ce a căzut într-o rigolă
Ministrul Sănătății a intervenit în cazul de la Spitalul Sfântul Spiridon, solicitând Colegiului Medicilor o anchetă clarificatoare. Alexandru Rafila a declarat: „Trebuie să investigăm dacă există o legătură între programul lor de lucru, o posibilă suprasolicitare și acest deznodământ tragic.”
Fii alături de noi pe Facebook