Proiectul privind construirea unui nou sediu pentru Primăria Iaşi intră în linie dreaptă. Consilierii locali vor dezbate Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în şedinţa de luni, 30 mai, şi, cel mai probabil, va fi aprobat – inclusiv Comisia de urbanism a dat aviz favorabil.
PUZ-ul stabileşte indicatorii urbanistici maximali şi modul în care ar trebui intervenit într-o zonă în care se află 13 monumente istorice. În principiu, clădirea noului centru administrativ ar urma să aibă o înălţime de 25 metri, cu două niveluri în subteran şi 4 etaje (ultimul etaj – parţial). PUZ-ul nu prevede în mod neapărat şi forma arhitecturală a clădirii, dar sunt propuse două variante, scrie ziaruldeiasi.ro.
Două variante propuse la nivel de PUZ
Planul urbanistic a fost realizat de firma Arc Design SRL, deţinută de arhitectul Filip Ciobănaşu. Documentaţia urbanistică propune două variante privind amplasarea şi arhitectura viitorului centru administrativ.
Prima opţiune presupune amenajarea a două corpuri de clădire, de formă trapezoidală, amenajate de-o parte şi de alta a str. Agatha Bârsescu: pavilionul principal este propus în curtea interioară a Palatului Roznovanu (la circa 50 metri de monumentul istoric), iar celălalt, de mai mici dimensiuni, în parcarea exterioară. În a doua variantă, clădirea are o formă ovoidală, cu corpuri de clădire care se suprapun, pe amplasamentul parcării. Firma a realizat şi două machete 3D.
„Prima variantă constă într-o structură de tip pavilionar. A doua variantă este inspirată din arhitectura unei forme de locuire mai veche – civilizaţia Cucuteni, respectiv «casele fără colţuri». Aceste forme ovoidale care se suprapun deschid o perspectivă în orice punct m-aş afla şi din orice direcţie aş veni”, ne-a declarat arhitectul Filip Ciobănaşu.
Cititi mai multe pe ziaruldeiasi.ro.