Ajutor de bucătar, iată meseria care i-a tentat pe cei mai mulți dintre europeni potrivit datelor Eurostat.
Aproape 1,4 milioane de oameni lucrează în acest moment în bucătăriile restaurantelor alături de chefi cu experiență în Uniunea Europeană, iar datorită lor preparatele ajung pe masă în cel mai scurt timp.
Chiar și așa, la noi încă nu sunt suficienți. Însă, cei pasionați evoluează și ajung la rândul lor să poarte în timp tunica de bucătar.
Silviu lucrează în bucătărie de la 15 ani. Pasiunea şi determinarea l-au adus într-un restaurant din Brașov unde învață cum să pregătească preparate de la un chef bucătar școlit la Londra.
Silviu Iacob, bucătar: „Prima dată când mi-a dat Sili meniul să mă uit pe el, l-am luat acasă, m-a întrebat dacă știu ce sunt, am zis”
Szilard Lorincz, chef bucătar: „Eu angajez oameni și îi cresc ca să devină bucătari, să devină ceea ce își doresc dacă sunt pasionați. Mă interesează ca omul să vrea să muncească, să fie doritor.”
Andrei a ajuns prima dată să lucreze ca ajutor de bucătar în timpul facultăţii, când avea nevoie de bani. I-a plăcut, iar acum a obținut și calificarea.
Andrei Bortolini, ajutor de bucătar: „Mi-a pus creativitatea şi imaginaţia în mijloc. Îmi place foarte mult de la o vreme să gătesc peștele că e versatil și mă pot ancora, mă pot juca și cu sosurile și cu garniturile.”
Iar nevoia de forță de muncă este constantă. Pentru restaurantul său din Brașov, Costi caută două ajutoare de bucătar cărora le oferă de la 3.000 de lei în mână.
Costi Bertea, proprietar restaurant: „Eu chiar i-am creditat la modul <
Domenii cu cea mai mare creștere a numărului de angajați
-Ajutoare preparare produse alimentare: 25,1%
-Lucrători servicii personale (însoţitori de zbor, şoferi, ghizi, bucătari, chelneri): 15,6%
-Specialiști IT: 9,6%
-Administratori: 7,4%
În primul trimestru din 2022, la nivelul Uniunii Europene aveam aproximativ 1,4 milioane de ajutoare de bucătar. Creșterea este de 25% față de perioada similară a anului trecut, potrivit Eurostat.
Un alt segment care a înregistrat un salt cu peste 15 procente este cel al lucrătorilor în servicii personale: însoţitori de zbor, şoferi, ghizi, bucătari, chelneri. Numărul lor depășește 7,5 milioane.
Pe locul trei se află specialiștii din IT. La aproape două săptămâni de la susţinerea examenului de bacalaureat, numărul de aplicări în rândul tinerilor a crescut cu 20%, potrivit unei platforme de recrutare.
Ana Călugăru, PR platformă de recrutare: „Sunt atrași de locurile de muncă din retail, din turism, horeca, dar și zona de call-center. Sunt domenii care atrag tinerii aflați la început de carieră sau care nu au deloc experiență pentru că se pot specializa destul de rapid la locul de muncă.”
Pe de altă parte, numărul muncitorilor necalificați în agricultură, silvicultură și pescuit a scăzut cu aproape 13% față de anul trecut.
(Sursa: StirilePROTV)